Stichting A Jaw De houdt bewustwordingscampagne voor jongeren Goede Verwachting

Stichting A Jaw De houdt bewustwordingscampagne voor jongeren Goede Verwachting. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 November 2021 12:04

Voor mij lezen

Stichting A Jaw De wil jongeren van de buurt Goede Verwachting en omgeving bewustmaken van huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel molest, jeugdcriminaliteit en tienerzwangerschap. Voor de organisatie is het belangrijk dat de jongeren van deze buurt weten wat de consequenties zijn die gepaard gaan met deze handelingen, zegt stichtingsvoorzitter Nicolina Djalis in gesprek met Suriname Herald.

Djalis zegt dat de bewustwordingsprojecten in de buurt niet alleen voor de jongeren bedoeld zijn. "Wij doen het niet alleen voor de jongeren, maar ook voor de ouders. De ouders worden erbij betrokken omdat het belangrijk is dat de ouders ook bewust gemaakt worden. Voor de ouders worden er informatiedagen gehouden over hoe de kinderen anders op te voeden. Ouders kiezen meestal ervoor om kinderen te mishandelen of ze geven een flink pak slaag aan de kinderen wanneer ze in de fout zijn gegaan terwijl het ook anders kan," laat ze weten.

In deze buurt komt het vaak voor dat kinderen door de ouders mishandeld worden. Wat de ouders vooral moeten weten is dat een kind ook een positieve kant heeft en dit wordt vaak niet naar bovengehaald, men praat alleen over het negatieve van hun kinderen, weet Djalis aan te geven.

De organisatie organiseert ook activiteiten buiten de omgeving van deze jeugdigen, maar vanwege de COVID-19-pandemie kunnen bepaalde activiteiten niet meer gehouden worden. Ook voor de jongeren die de school niet meer bezoeken, de zogenaamde drop-outs die werkloos zijn, worden er trainingen verzorgd.

"Ze krijgen wat tools mee, hoe ze geld kunnen verdienen. Ondanks dat COVID-19 er nu is proberen we de zaak weer op te pakken en zijn we nu samen met verschillende stichtingen zoals Stichting Projekta bezig. Samen met deze organisatie hebben we projecten gedraaid over huiselijk geweld en seksueel misbruik," zegt Djalis.

Seksueel misbruik en huiselijk geweld zijn veel voorkomende problemen in deze buurt. Ook drop-outs doen niet onder. Om een bijdrage te leveren deze zaken terug te brengen worden activiteiten georganiseerd.

Bij de uitvoering van de activiteiten worden er ook thema's behandeld gekoppeld aan de informatiedagen om te praten over bijvoorbeeld tienerzwangerschap, huiselijk geweld en seksueel misbruik.

"Wat we willen bereiken is dat de bewoners in de omgeving die in zo een situatie verkeren naar ons toe stappen om te praten over hun problemen. Wij ontvangen de mensen met open armen. We zijn een organisatie op wie ze kunnen rekenen. Wat we ook doen is dat de kinderen die de hulp nodig hebben, die hulp ook krijgen."

Djalis is van huis uit onderwijzeres en wil zich op een andere manier inzetten voor jongeren. Voor het begeleiden van jongeren en hulpzoekende kinderen in Suriname, jongeren met seksuele problemen, kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en huiselijk geweld. De stichting heeft contact met de verschillende afdelingen op de ministeries die belast zijn met deze zaken. "Ik geef nog les en probeer mijn hulp ook te bieden aan kinderen op school die hulp nodig hebben," zegt ze.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel