Reactie op 'Waarom blijven we arm?' van Maureen Silos

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 November 2021 10:10

Voor mij lezen

INGEZONDEN - Geachte redactie, in de Ware Tijd van 6 november 2021 vraagt sociologe Maureen Silos zich af "Waarom blijven we arm?" "Wij" verdient enige nadere nuancering omdat wij als land helemaal niet arm zijn en wij als jonge natie ook niet.

Als creool zijn wij wel arm. Hindostanen zijn over het algemeen niet arm, omdat zij harde werkers zijn en gericht zijn op materieel bezit. Dat geldt ook voor Chinezen. Javanen nemen een tussenpositie in. Marrons zijn in opmars. Echter, in het binnenland nemen marrons, evenals de inheemsen, een marginale positie in. Dan hoop ik niet dat ik ben vergeten een groep te vermelden.

Als land zijn wij niet arm, omdat Suriname rijk is aan bodemschatten, een vruchtbare bodem heeft en ook rijk is aan water en bos. Bauxiet is al bijna uitgeput. Goud wordt gemijnd. Olie wordt binnen afzienbare tijd geëxploiteerd, al wordt de vraag naar niet vervuilende energie belangrijker.

Dan wil ik de 3,2 miljard Nederlandse gulden in herinnering brengen die Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 van Nederland heeft ontvangen. Hoe kan je dan als land arm blijven? Dat heeft te maken met hoe men de rijkdommen besteedt. Een mentaliteitskwestie dus, maar ook met over het paard getilde coupplegers die in 1980 een maakbare revolutie zouden uitvoeren en daarbij door intellectuelen ten eigen bate zijn misbruikt.

Wij hebben kunnen zien dat deze revolutie Suriname met nogal wat buitenlandse leningen heeft opgezadeld. Bovendien is het moreel verval nogal toegenomen. Nu zal het proces van natievorming heel wat voeten in de aarde kosten voor een land als Suriname dat bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen cultuur.

Alles zal afhangen van hoe VHP en Abop vormgeven aan het regeringsbeleid, welke keuzes er worden gemaakt. Zie ik wel, dan is er tot nu toe alleen sprake geweest van soevereiniteit in eigen kring, waarbij elke partij haar eigen familie en vriendjes aan baantjes helpt. Van een samenhangend beleid, gericht op nationaal belang, is dus geen sprake. Zo zullen wij dus toch arm blijven omdat egoïsme hoogtij viert.

Rinaldo van Rhemen

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel