Uitbreiding surveillance met particuliere bedrijven aangehouden

President Chan Santokhi deelt mee dat de uitbreiding van de surveillance met 2 particuliere bedrijven aangehouden is.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

9 November 2021 06:28

Voor mij lezen
loading foto
previous President Chan Santokhi deelt mee dat de uitbreiding van de surveillance met 2 particuliere bedrijven aangehouden is. next


President Chan Santokhi heeft maandag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de samenwerking met de twee particuliere beveiligingsbedrijven Professional Private Security NV en Inproser NV, 'on hold is gezet'. Er waren veel vragen uit de samenleving over deze kwestie. Ook binnen het Korps Politie Suriname was er veel weerstand. 

Na de kritiek en vragen die gesteld worden, heeft de president de minister van Justitie en Politie gevraagd om deze kwestie weer te bekijken en nader te onderzoeken. Dit heeft erin geresulteerd dat de zaak is aangehouden. Zaterdag heeft waarnemend minister David Abiamofo de uitbreiding van de preventieve surveillance gelanceerd. De verhoogde surveillance moet een preventieve werking hebben. 

De particuliere beveiligingsbedrijven zouden onder gezag van de politie opereren en hebben op de eerste plaats een signaleringsfunctie. Zij signaleren en rapporteren aan de politie die dan de nodige maatregelen treft. Abiamofo had de beveiligers voorgehouden dat hun aanwezigheid preventief moet zijn; ze moeten signaleren en rapporteren. De uitbreiding vindt plaats op basis van het Criminaliteitsurgentieplan, meldde het ministerie. 

Het ministerie van Justitie en Politie deelt in een persbericht dat de preventieve surveillance wordt geparkeerd. Dit besluit is genomen na een evaluatie. Minister Kenneth Amoksi heeft maandag een vruchtbaar onderhoud gehad met het bestuur van de Surinaamse Politiebond, waarbij deze en andere brandende kwesties aan de orde zijn gekomen. Het ministerie heeft toegezegd een aantal belangrijke lopende afspraken met de politie op korte termijn te zullen nakomen. Capaciteitsversterking van korps en de instroom van de lichting 2020-2021 zijn ook aan de orde gekomen. Het Criminaliteitsurgentieplan wordt normaal uitgevoerd, met uitzondering van dat deel, waarbij particuliere beveiligingsbedrijven zouden participeren.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel