‘Ik voel me enorm geholpen met de zorg’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 November 2021 05:57

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Ik voel me enorm geholpen met de zorg”, zegt Alida Afoisini, rustig zittend op een stoel, met haar zoontje Robijento op schoot. Ze wachten op de opening van de woongroep Respijtzorg van Stichting Huize Betheljada. Robijento, die lijdt aan een zeer ernstige meervoudige beperking, zal ten minste één jaar, van maandag tot en met vrijdag, optimale 24-uurszorg krijgen. Zorg die moeder Afoisini dan niet meer hoeft te geven en kan zij de bespaarde tijd eventueel benutten voor werk.

Iets waaraan ouders en of verzorgers van kinderen of jong volwassenen met een ernstige meervoudige beperking, normaliter niet makkelijk aan toe komen, vertelt John Smit, directeur van Stichting Huize Betheljada, aan de Ware Tijd. De stichting ontvangt jaarlijks enige subsidie, maar niet voldoende om de gehele woongroep Respijtzorg optimaal draaiende te houden. Ze is financieel ondersteund door Stichting Vrienden van Betheljada en Stichting Bethesda. "Wij proberen langdurige zorg mogelijk te maken, zodat de instelling op den duur selfsupporting kan zijn", zegt directeur Smit.

Moeder Kavita Kalloe geeft haar dochtertje Pooja nog een paar slokjes, voordat zij haar overdraagt aan de zorgverleners van de woongroep Respijtzorg. Zij is blij met deze vorm van steun. "Het is heel belangrijk en het is een beetje steun voor mezelf." Kalloe is de directie dankbaar dat dit mogelijk is gemaakt. "Ik kijk het eerst even aan hoe mijn dochter Pooja, die lijdt aan een hersenbeschadiging door haar epileptische aanvallen, het doet in de groep. Dan ga ik nadenken wat ik verder kan gaan doen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel