Rusland pleit voor versnelde ontwikkeling olievoorraden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 November 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Tegen de achtergrond van de uitfasering van het gebruik van fossiele brandstof internationaal en de overstap naar groene energie de komende dertig tot veertig jaar, moet Suriname versneld zijn olie en gas in productie brengen. Dit ten behoeve van de nationale ontwikkeling. De aanpak hiervan zal niet langs enge partijpolitieke lijnen mogen lopen. Dat bepleitte NPS-fractieleider Gregory Rusland maandag in het parlement tijdens de algemene politieke beschouwingen, de voorloper van de begrotingsbehandeling 2022.

"Vanwege de grote importantie die deze langetermijnontwikkelingen voor ons Suriname heeft, doen wij een beroep op de regering om zoveel mogelijk de nationale deskundigheid, en vooral die in de coalitie aanwezig is, in te zetten in de vorm van een beleidsadviserende commissie", betoogde Rusland. Speerpunten voor deze commissie moeten zijn de uitwerking van gas-to-shore, gas-to-energy en de opzet van petrochemische industrieën. Rusland: "We moeten boven het enge partijpolitieke denken uitstijgen naar een nationale aanpak. Het nationaal belang en de mogelijke consequenties zijn te groot."

De NPS-fractieleider merkte op dat met het komend herstel van de koopkracht van de burger en de te verwachten investeringen van ondernemers in een verbeterend macro-economisch klimaat, een versnelde groei van het elektriciteitsverbruik op korte termijn wordt voorzien. De versnelde ontwikkeling van olie- en gashulpbronnen dient gestoeld te zijn op een aanpak, die gebaseerd is op een aantal uitgangspunten, waaronder de inzet van de natuurlijke hulpbronnen ten behoeve van de Surinaamse natie, waarbij de voordelen ten goede komen van de Surinaamse burger.

"De verkregen inkomsten moeten we deels in het spaar- en stabilisatiefonds plaatsen en dit fonds bemensen met de beste beheerders die binnen en buiten Suriname zijn, om zodoende de beste investeringen te plegen in duurzame industrieën en ontwikkelingssectoren voor Suriname", aldus Rusland. Hij onderstreepte ook dat de regering ervoor moet waken dat, in het kader van de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas, Suriname zich de kaas niet van het brood moet laten eten door Guyana.

Suriname zal in zijn belang, een actief beleid moeten voeren die investeringen aantrekt voor de versnelde ontwikkeling. Het land heeft, aldus de NPS-fractieleider, al een achterstand van vijf jaren in de ontwikkeling van onze offshore olie ten opzichte van Guyana. Suriname kan het zich niet veroorloven dat Guyana structureel het beste investeringsklimaat heeft en alle energie en petrochemische investeringen naar zich toetrekt. Suriname moet een gelijke of goedkopere kostprijs van energie en aardgas hebben dan het buurland.

Guyana heeft intussen bekendgemaakt dat het met zijn gas-to-shore-project een kostprijs van 6 US dollarcent, mogelijk zelfs 3 US dollarcent per kilowattuur kunnen bereiken. Daarnaast gaat hun Amaila hydroproject, die binnenkort geconstrueerd wordt een kostprijs opleveren van 7,8 US dollarcent per kilowattuur. Tegen deze achtergrond kan de NPS, aldus de fractieleider, het niet begrijpen dat de regering een 25-jarig contract wil sluiten met het Deense HPSG om elektriciteit gegarandeerd af te nemen tegen 11 US dollarcent per kilowattuur.

In de praktijk zou dit betekenen voor Suriname, dat het gross aan elektriciteitsopwekking door de Afobakacentrale en door HPSG geleverd moet worden. Hierdoor zullen alternatieve Surinaamse gas-to-energy en andere hernieuwde energieprojecten, die een lagere kostprijs hebben, geen afzet vinden en dus niet levensvatbaar zijn. Het betekent ook, meent Rusland, dat het Tapajai- en Kabalebo-hydro-energieproject voor nog langere tijd in de diepvries moet. De NPS doet een dingend beroep om het voornemen van de regering om energie af te nemen tegen 11 US dollarcent per kilowattuur van HPSG in heroverweging te nemen.

Rusland: "Het heeft niet alleen heel grote negatieve consequenties voor de ontwikkeling van andere goedkopere energiebronnen, maar ook de energie-intensieve industrieën zullen uitwijken naar ons buurland." Suriname dient zijn eigen gas-to-shore op korte termijn te ontwikkelen. Aardgas afkomstig van de eigen bronnen, die met een eigen pijpleiding naar het vasteland getransporteerd wordt. Op basis hiervan kan Suriname zijn eigen gas-to-energy-project voor goedkopere energie en ook aardgas als grondstof voor een veelomvattende petrochemische industrie ontwikkelen.

"Net zoals gedacht wordt aan voedselzekerheid voor ons land, dienen we te denken aan energiezekerheid en aan petrochemische-grondstofzekerheid voor ons land. Een strategie dat al is ingezet met de bouw van de raffinaderij, om niet afhankelijk te zijn van brandstof van de wereldmarkt." Hij voegt eraan toe dat private sector op een transparante wijze ondersteund moet worden voor de opzet van een of meerdere shore-bases. Gekeken moet ook worden naar fiscale maatregelen tijdens de aanloopfase, waardoor Suriname maximaal voordeel kan halen. Faciliteiten dienen ook gecreëerd te worden voor expats, waarvan ook de particulieren kunnen profiteren, stelde de NPS-fractieleider.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel