President: “Bouva is a-nationaal bezig”

President Chan Santokhi. Beeld: GOV TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 November 2021 00:00

Voor mij lezen

“Hij stelt zich niet als Surinamer op. Hij is a-nationaal bezig,” zei een nogal opgewonden president Chan Santokhi in het parlement verwijzend naar het NDP-parlementslid Melvin Bouva. Bouva kan volgens Santokhi het niet accepteren dat de president op de 26ste Klimaattop in Glasgow, Schotland, aanwezig was om het land te vertegenwoordigen. De parlementariër zei dat Suriname voor schut is gezet tijdens de klimaatconferentie, want terwijl de president zijn speech hield was driekwart van de zaal leeg.

“Als Srananman doet het je wat om te zien ‘that your president is given the empty floor’.” Bouva ziet graag een follow-up waar de standpunten van Suriname duidelijk zijn en Suriname’s belang in deze goed geregeld is. Bouva verwijst naar artikel 6 van het akkoord.

Voor zover het lid niet wist was dat de zalen waar de toespraken werden gehouden alleen bestemd waren voor de president en nog een delegatielid. De toespraken werden in twee simultane zalen gehouden, legde het staatshoofd uit. Die zalen waren voor alle presidenten. Volgens Santokhi is hij met respect ontvangen en na de toespraak heeft de wereld geluisterd. “Al luisteren een paar Surinamers selectief, je kan ze niet kwalijk nemen, zo zijn ze opgevoed,” voegde hij meteen eraan toe. De Surinaamse delegatie heeft haar bijdrage geleverd en er zijn bilaterale afspraken gemaakt.

Een opmerking werd constant gemaakt en herhaald “eindelijk hebben ze een president van de Republiek Suriname gezien, want afgelopen tien jaar hebben ze die niet gezien,” benadrukte Santokhi. Bouva kon echter niet volstaan met dit antwoord en merkte op dat Mia Mottley van Barbados en de Guyanese president, Irfaan Ali, in beeld waren tijdens de conferentie en daar was duidelijk een volle zaal te zien.

De president maakte duidelijk dat zolang er onwaarheden in het parlement worden gezegd, hij zal opstaan. “Hier is het parlement, het hoogste college van het staat waar er geen leugens verteld moeten worden. We kennen de record van enkele mensen,” zei hij. De uitspraken gedaan door Bouva noemde hij de zwakte van politiekvoering. Hij vindt dat Bouva a-nationaal bezig is en zo kent men hem. “Alles wat a-nationaal is moeten we hier afkeuren,” zei het staatshoofd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel