Gajadien wil optreden bij banken, douane, belasting en politie

VHP-fractieleider Asis Gajadien in De Nationale Assemblee, maandag.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

9 November 2021 00:00

Voor mij lezen
loading foto
previous VHP-fractieleider Asis Gajadien in De Nationale Assemblee, maandag. next


VHP-fractieleider Asis Gajadien vindt dat de regering op moet treden tegen onder andere de vele adviseurs die niet presteren, bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de douane, belastingdienst en het Korps Politie Suriname. Naast de belasting is het bancaire stelsel volgens hem een groot obstakel. Alle klachten van personen dan wel bedrijven om gemakkelijk een bankrekening te kunnen openen, gaan vermoedelijk aan de regering voorbij, meent Gajadien. Een stelletje maffia zorgt ervoor dat het een beschermd terrein blijft, met een smoes 'ter bescherming van de correspondentbank'. De rol van de CBvS werd toen betwijfeld en wordt nog steeds betwijfeld of zij daadwerkelijk wenst op te treden, stelde de politicus tijdens de algemene politieke beschouwing maandag in De Nationale Assemblee. 

Gajadien merkte op dat in andere landen, personen en bedrijven een rekening kunnen openen als ze voldoen aan een aantal minimale voorwaarden. Het vervolgtraject wordt gevolgd en indien iemand zich niet houdt aan de regels van de bank, wordt de relatie verbroken. In Suriname is dat volgens de fractieleider niet het geval. Gajadien vraagt de regering om op te treden om het financieel circuit nu wel vlot te doen verlopen. "En als er opgetreden moet worden daar bij de CBvS, dan moet dat maar snel gebeuren!", stelde hij.  

Naast het bancaire stelsel, stelde Gajadien diverse andere obstakels aan de kaak die productie-uitbreiding in de weg staan. Om de productie op te kunnen voeren, is het land aangewezen op investeringen, zowel lokaal als Foreign Direct Investment. "De afgelopen 16 maanden hebben wij één FDI-agreement getekend met een Deense maatschappij. Hoever het komt, is niet duidelijk? Belangrijk is dat wij als country with opportunities, deze kansen ons niet voorbij moeten laten gaan", merkte de politicus op. 

Gajadien voerde aan dat de regering omringd is met niet-professionele adviseurs, dan wel weinig presterende adviseurs. "Wij zijn nog niet in kennis gesteld door u, dat heel wat adviseurs van de vorige regering naar huis zijn gestuurd. We hebben het reeds gemerkt bij het nemen van het besluit voor het baggeren van de Surinamerivier. Economische ontwikkeling is no-nonsense cultuur, wat je vandaag de dag mist, hoef je morgen niet te pakken. Hier zagen wij bijvoorbeeld een regering propageren van: enorme industrie middels een opgezette fietsweg, terwijl die industrie een highway nodig heeft. Terwijl wij aangeven dat investeringen moeten plaatsvinden in het land, weten wij evengoed dat dit land gebracht is naar een junkstatus door de vorige regering. Maar regering wij doen daarom een dringend beroep op u om serieuzer dan wanneer dan ook, in politiek-bestuurlijke historie, om besluiten te nemen ongeacht persoon of instantie. Als u nu zou moeten besluiten om honderden adviseurs naar huis te sturen, dan steunen wij dit voornemen."
 
Voor investering is een belastingstelsel van belang welke aantrekkelijk is om te investeren, voerde Gajadien aan. "Regering, 16 maanden zit u met een verziekte belastingdienst en douane apparaat. Regering met een corporate tax van bijna 46% brengen we geen investeringen. Dit, terwijl ons buurland Guyana al zover is om met 25% te werken. De aangekondigde belastinghervormingen moeten dan ook sneller plaatsvinden. Binnen uw timetable zou het naar voren gebracht moeten worden. Het kan nooit zo zijn dat een multinational omdat die dit bewerkstelligd heeft een overeenkomst en alle faciliteiten toegewezen krijgt, waardoor het voor andere investeerders niet-concurrerend is," betoogde de fractieleider. 
 
Gajadien bracht in herinnering dat tijdens de vorige algemene politieke beschouwingen er concrete voorstellen gedaan zijn over onder andere de hervorming van het belastingstelsel van zaken als flat rate voor invoerrechten, afschaffing dividendbelasting, voor introductie van sales tax. Er is toen een indicatie gegeven van duistere praktijken bij de havens. "Laat mij toch weer verduidelijken, als er 50.000 containers binnenkomen, de helft heeft vrijstelling van invoerrechten, dus bij 25.000 containers worden er bedragen betaald van duizend tot twee duizend aan tyuku's, dus je praat over 50 miljoen US-dollar. Het volk betaalt".  
 
Een ander aspect voor verbetering van het investeringsklimaat is veiligheid, stelde Gajadien. Investeren in een land waar veiligheid niet optimaal is, vormt volgens hem ook een obstakel. Het aantal berovingen met verruwing moet drastisch teruggebracht worden. Er moet 100 procent vertrouwen zijn in het politieapparaat. "Regering, zelfs een leek van buiten ziet dat ons politieapparaat, niet alleen verziekt is, maar verstoringen in gezagsverhoudingen zijn duidelijk waarneembaar. Een bondsbestuur dat haar plaats niet kent binnen het geheel komt er ook nog bij kijken. Het gezag van dit korps is geërodeerd. Ook in het binnenland is te merken dat momenteel overal kleine bendes zich ontpoppen. Optreden van onze politie en OGS laat idem dito te wensen over. Men schroomt er zelfs niet voor om de naam van de vicepresident te misbruiken," voerde Gajadien aan. Hij wenst duidelijkheid van de regering te verkrijgen over de te ondernemen acties en binnen welke termijnen. De president komt donderdag aan het woord. 
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel