Zunder: “Nederland biedt op 1 juli 2023 excuses voor slavernijverleden aan”

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

19 Oktober 2021 14:24

Voor mij lezen

De oproep van vicepresident Ronnie Brunswijk tot bundeling van Afro-Surinamers ziet Armand Zunder als het verlengde van de herstelbetalingen die Nederland moet doen voor het slavernijverleden. Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, stelt tegenover Suriname Herald dat het verzoek van Brunswijk op de dag van de Fiiman is gedaan.

Zunder zegt verder dat Afro-Surinamers 22 maanden hebben om zaken voor te bereiden. Op 1 juli 2023 zal Nederland haar excuses aanbieden voor het slavernijverleden. "Het zou dit jaar gebeuren. Dat van Amsterdam moeten we niet serieus nemen. De excuses moeten in Suriname worden aangeboden omdat de slavernij zich in Suriname heeft afgespeeld."

Armand Zunder

"Alle Afro-Surinamers kwamen per schip uit West-Afrika. Het was één volk. Dat de mensen hier verdeeld zijn heeft te maken met zij die naar de plantages zijn gebracht en de groep die de plantages heeft verlaten om verder het binnenland in te vluchten."

Hij zegt dat het ambassadeur Wim Udenhout is geweest die de stap van excuses naar herstel heeft gezet. "Gelet op zijn opstelling vanaf 2002. Slavenhandel en slavernij zijn tegen de menselijkheid. De vp trekt de lijn door. Vanuit dit perspectief is het de juiste benadering", stelt Zunder.

Hij zegt dat er in Nederland een soortgelijke beweging is ontstaan. Zunder had verwacht dat Brunswijk ook de inheemsen zou oproepen voor de bundeling. "Zonder de inheemsen hadden de Afro-Surinamers het niet gered in de jungle. Er is toen een verbond ontstaan tussen de inheemsen en de weggelopen slaven," aldus Zunder.

De commissievoorzitter zegt dat het voormalige moederland er beter aan zou doen om excuses aan te bieden aan de inheemsen en contractarbeiders. Hij zegt dat vanuit de optiek van de reparatiecommissie er nog meer argumenten moeten worden aangevoerd om samen te bundelen. "De koloniale tijd en slavernij liggen achter ons. Maar de doorwerking daarvan ervaren wij tot nu toe."

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel