Verhoogde prijzen medicamenten niet in samenspraak met SZF

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Oktober 2021 00:01

Voor mij lezen

De verhoogde prijzen op medicamenten, die door de apotheken zijn ingevoerd, zijn niet in samenspraak met het Staatsziekenfonds (SZF). Dit zegt Jane Harkisoen, medisch directeur bij het SZF, in gesprek met Suriname Herald. Harkisoen die onderhandelt met de Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA), zegt dat de apotheken hun tarieven hebben verhoogd vanwege de hoge koers.

De medicamenten worden in US-dollar gekocht en dan kan er niet aan de apotheken worden gezegd, dat zij hun prijzen niet mogen verhogen, merkt de medisch directeur op. De prijzen van medicamenten zijn nu gebaseerd op een koers voor de Surinaamse Dollar (SRD), die allang achterhaald is. Intussen moet SRD 21 worden betaald voor een Amerikaanse dollar en de medicijnen worden op basis van de nieuwe koers gekocht.

Hoewel de prijzen voor medicamenten al door de apotheken zijn aangepast, kan Harkisoen hierover nog niet veel zeggen. Zij is nog in overleg met de VvA. Ze geeft wel aan, dat het SZF de apothekers niet kan stoppen. De prijzen worden door het SZF samen met het overlegorgaan van de apotheken bepaald.

"Het is niet zo dat de medicamenten met een groot percentage worden verhoogd. Het zijn verschillende tarieven, die gehanteerd worden op de medicamenten en niet een bepaald percentage. Het bedrag is soms meer bij het ene medicament en minder bij het andere,” zegt Harkisoen.

"We zijn nog in overleg met de apotheken. We zijn al voor een groot deel overeengekomen, maar voor een klein deel worden er nog gesprekken gevoerd. De apotheken mogen doen wat ze willen, het is wat wij betalen voor de medicijnen. De apotheken zijn ook een winkel. Als de apotheken aangeven, dat ze hun medicamenten voor een bepaald bedrag willen verkopen is het hun zaak. Wij kunnen niet daaraan komen. Met ons wordt er alleen overeengekomen wat wij betalen,” haalt Harkisoen aan.

VvA-voorzitter Vanessa Henar om een reactie gevraagd, merkt op dat niet de apothekersvereniging de prijzen bepaalt, maar het SZF.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel