Geen twaalf, maar tien jaar strafeis voor Van Trikt

Robert van Trikt. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

17 Oktober 2021 00:00

Voor mij lezen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zijn strafeis van twaalf jaar teruggebracht naar tien jaar tegen ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De eerdere eis van een geldboete van totaal SRD 500.000, subsidiair achttien maanden hechtenis blijft echter rechtovereind. Hoofdofficier van Justitie, Cynthia Klein, heeft vrijdag toegelicht dat er rekening wordt gehouden met het feit dat deelneming aan een criminele organisatie door de kantonrechter naderhand is afgewezen.

De overige tenlasteleggingen waaronder overtreding van de Wet money laundering en Anticorruptiewet staan nog rechtovereind. Volgens het OM moet voorkomen worden dat de verdachte niet nogmaals afzonderlijk vervolgd zal moeten worden voor het feit criminele organisatie, dat naar oordeel van de vervolging noch het belang van de verdachte noch het maatschappelijk belang dient.

Klein gaf aan dat de vervolging in de repliek de verweren van de verdediging gemotiveerd weerlegt en heeft aangetoond, dat die niet valide zijn gebleken. Ze vervolgde en stelde dat zowel in het requisitoir als in de repliek het OM duidelijk heeft aangetoond dat de handeling van Van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe gericht waren op corruptie.

Het is aangetoond met de bewijsmiddelen en het wetenschappelijke onderzoek over de gedragingen en handelingen van daders van corruptie, gepleegd binnen organisaties. Volgens de vervolging wordt hiermee het bewijs verder versterkt.

Klein persisteert bij het strafvoorstel ten aanzien van de verdachte Angnoe. Tegen hem heeft het OM vijf jaar met een geldboete van SRD 150.000, subsidiair twaalf maanden hechtenis geëist. Het OM eist eveneens verbeurdverklaring van het onroerend goed, Orion Capital Investment NV, gevestigd aan de Krakalaan no 11.

Het OM persisteert ook bij de vordering ter ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel te weten 625.000 euro op te leggen aan de verdachten Van Trikt en Angnoe en hen te verplichten tot betaling van de dit bedrag. Met betrekking tot het in beslag genomen voertuig van het merk Range Rover eist het OM verbeurdverklaring.

De zaak gaat op 9 november weer voor en de verdediging moet dan dupliek voeren. Van Trikt zal eveneens zijn laatste woord voeren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel