Colombia steriliseert nijlpaarden drugsbaron Pablo Escobar

Nijlpaarden in Hacienda Nápoles, ooit de privédierentuin van drugsbaron Pablo Escobar, in Colombia. (Getty Images)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

16 Oktober 2021 18:47

Voor mij lezen
loading foto
previous Nijlpaarden in Hacienda Nápoles, ooit de privédierentuin van drugsbaron Pablo Escobar, in Colombia. (Getty Images) next


Een groep nijlpaarden - een ongewenste erfenis na de dood van de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar - wordt gesteriliseerd. Escobar, die in 1993 door de politie werd doodgeschoten, importeerde illegaal exotische dieren, waaronder een mannelijke en een vrouwelijke nijlpaard - bekend als de "cocaïne-nijlpaarden". Sindsdien neemt een groeiende kudde het platteland in de buurt van zijn voormalige boerderij, Hacienda Nápoles, over.

De Colombiaanse regering heeft tot nu toe 24 van de meer dan 80 dieren gesteriliseerd. Ze zijn behandeld met een chemische stof waardoor ze onvruchtbaar worden.

Colombiaanse milieuactivisten zeggen dat de nijlpaarden, waarvan wordt aangenomen dat ze de grootste kudde buiten Afrika zijn, een invasieve soort zijn en de inheemse fauna hebben verdreven. Velen hebben campagne gevoerd om de dieren te ruimen of te steriliseren.

Toen de autoriteiten in 1993 Hacienda Nápoles - het luxe landgoed van Escobar op ongeveer 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Bogotá - in beslag namen, werden de meeste dieren die daar werden gevonden, verspreid naar dierentuinen in het hele land. Maar niet de nijlpaarden.

"Het was logistiek moeilijk om ze te verplaatsen, dus de autoriteiten lieten ze daar gewoon achter, waarschijnlijk in de veronderstelling dat de dieren zouden sterven", vertelde de Colombiaanse bioloog Nataly Castelblanco eerder dit jaar aan de BBC.

Echter, zonder natuurlijke vijanden in Zuid-Amerika, vermenigvuldigden de nijlpaarden zich in rap tempo. Volgens experts begonnen ze zich te verspreiden via een van de belangrijkste waterwegen van het land - de Magdalena rivier.

Wetenschappers die de milieu-impact van de nijlpaarden bestuderen, zeggen dat de dieren het lokale ecosysteem op een aantal manieren kunnen beïnvloeden: van het verdringen van inheemse soorten die al met uitsterven worden bedreigd, zoals de lamantijn, tot het veranderen van de chemische samenstelling van waterwegen, wat de visserij in gevaar zou kunnen brengen - hoewel andere studies suggereren dat ze ook het milieu kunnen helpen.

Escobar, een van de meest beruchte Zuid-Amerikaanse criminelen aller tijden, was de oprichter van het beruchte Medellín-drugskartel in de jaren tachtig, verantwoordelijk voor ontvoeringen, bomaanslagen en willekeurige moorden. Op een gegeven moment werd hij beschouwd als een van 's werelds rijkste mannen.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel