Latijns-Amerika en Caribisch gebied op schema met behalen COVID-19-vaccinatiedoelstelling

PAHO-directeur Carissa Etienne. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

16 Oktober 2021 06:09

Voor mij lezen

De meeste landen in de Pan-Amerikaanse regio moeten de COVID-19-vaccinatiedoelstelling tegen het einde van het jaar halen. Jamaica, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Haïti, Guatemala en Nicaragua blijven achter. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) moet de levering van vaccins aan landen, die het meest behoefte hebben aan voorraden, versnellen. In deze landen is nog geen twintig procent van de bevolking ingeënt.

PAHO-directeur Carissa Etienne, zei tijdens een persconferentie dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied weliswaar op schema liggen om de WHO-doelstelling van 40 procent COVID-19-vaccinatie vóór het einde van het jaar te halen, maar dat zes landen nog de 20 procent van hun bevolking moeten halen. De directeur introduceerde ook drie mogelijke scenario's voor de toekomst van de pandemie.

De PAHO-directeur benadrukte dat de totale vaccinatiegraad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied momenteel 39 procent bedraagt, maar dat "op veel te veel plaatsen de vaccinatiegraad veel lager ligt."

Nu er meer vaccindoses naar de regio komen, moeten de landen "de nodige voorbereidingen treffen zodat deze doses zo snel mogelijk kunnen worden gebruikt," benadrukte zij. PAHO werkt aan een snellere levering van vaccins aan de regio, waaronder door COVAX geproduceerde en gedoneerde doses. In de afgelopen dagen heeft PAHO gewerkt aan de versnelde levering van 1,3 miljoen vaccindoses, geschonken door Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada, die zullen worden gebruikt om de dekking in Honduras, Guyana, Argentinië en Jamaica te verbeteren.

De organisatie bereidt zich ook voor op de ontvangst van COVAX en bilaterale zendingen in Jamaica, Guatemala en Nicaragua. De PAHO-directeur riep de landen op gezondheidswerkers in dienst te nemen en op te leiden om ervoor te zorgen dat vaccins snel kunnen worden toegediend, en aarzeling aan te pakken door het gezondheidspersoneel op alle niveaus uit te rusten om vragen van patiënten te beantwoorden en hen te helpen de voordelen van vaccineren te begrijpen.

"Om doeltreffend te zijn, moeten vaccinatiecampagnes ook worden afgestemd op de unieke behoeften van de bevolking," zei de directeur. Zij noemde voorbeelden uit Belize, dat COVID-vaccins heeft gepromoot in openbare ruimten, zoals busterminals en markten. In Bolivia hebben kleine geldtransfers geholpen om meer zwangere vrouwen aan te moedigen zich te laten vaccineren, en in Brazilië hebben vaccinatiekampioenen een sleutelrol gespeeld bij het aanmoedigen van vaccinatie.

Etienne zei dat het verloop van de pandemie hoogst onzeker blijft, maar dat PAHO drie mogelijke scenario's heeft ontwikkeld, die afhankelijk zijn van de tenuitvoerlegging van volksgezondheidsmaatregelen en de vaccinatiegraad:
- Aanhoudend hoge overdrachtspercentages in de gemeenschap als gevolg van een lage vaccinatiegraad en ontoereikende volksgezondheids- en sociale maatregelen.
- Periodieke pieken in de overdracht wanneer de volksgezondheids- en sociale maatregelen tekortschieten of de vaccinatiegraad daalt.
- Minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van consistente volksgezondheids- en sociale maatregelen en een hoge vaccinatiegraad.

"De acties die we de komende drie maanden ondernemen, zullen ons helpen levens te redden, de beschikbare voorraden optimaal te benutten en onze vooruitzichten voor 2022 te bepalen," aldus de PAHO-directeur.

In de afgelopen week meldden de Pan-Amerikaanse regio meer dan 1,1 miljoen nieuwe gevallen en iets meer dan 24.000 COVID-gerelateerde sterfgevallen. In Noord-Amerika daalt het aantal gevallen over het algemeen, maar het aantal infecties blijft hoog in het Amerikaanse Midwesten, Alaska en de Northwest Territories van Canada.

In de meeste landen in Midden-Amerika daalt het aantal besmettingen, hoewel er in Belize nog veel gevallen zijn. In Zuid-Amerika dalen de gevallen ook, met enkele pieken op sub nationaal niveau. In het Caribisch gebied is het aantal gevallen in de Dominicaanse Republiek en Haïti gestegen. Barbados meldt ook een vervijfvoudiging van het aantal besmettingen in de afgelopen maand.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel