Ramdin en Achaibersing overleggen met Media Collectief

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

16 Oktober 2021 04:45

Voor mij lezen
loading foto
previous next


Journalisten gebundeld in het Media Collectief hebben vrijdag overleg gevoerd met de ministers Albert Ramdin (Bibis) en Armand Achaibersing (Financiën en Planning). Er komt nog een officiële reactie van president Chan Santokhi op de protestbrief die is geschreven. De regering zal zich volgens minister Ramdin inzetten om voorstellen die gedaan zijn over regeringspersconferenties te realiseren.

Namens de media-vertegenwoordigers voerde Ivan Cairo, ondersteund door Vishmohanie Thomas, het woord. Hij heeft onderwerpen als de inrichting van de regeringspersconferentie, het functioneren van de conferencier, het geven van concrete antwoorden op vragen, informatieverstrekking vanuit centrale overheid met name CDS en Volkscommunicatie en accreditatie van media en journalisten ter sprake gebracht, meldt het Media Collectief. Het team van het Media Collectief bestond verder uit Raoul Lith en Wilgo Pengel en Tatjana Muskiet was namens de Surinaamse Vereniging van Journalisten aanwezig.

De regering en de journalisten onderkennen dat er gewerkt dient te worden aan de verdere professionalisering van de informatievoorziening. Zowel Achaibersing als Ramdin zijn van oordeel dat journalisten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en dat er meer professionalisering van het beroep moet komen. “Iedereen kan zich tegenwoordig journalist noemen”, zei Ramdin. Cairo voerde aan dat accreditatie van de media daarom belangrijk is. Binnen het accreditatieproces zal de SVJ een belangrijke rol spelen. Nagegaan zal worden hoe de accreditatie zou moeten plaatsvinden en zal moeten passen in Suriname.

Het is internationaal gebruikelijk dat de media geaccrediteerd is vooral wanneer zij verslag willen doen van de activiteiten van belangrijke instituten zoals presidenten en regeringsleiders. “Met het accreditatiesysteem kan gewerkt worden aan professionalisering van de nieuwsgaring en kwaliteit van het nieuws welke geboden wordt aan de samenleving”, zegt het collectief. Ramdin is van oordeel dat er met dit proces niet te lang gedraald moet worden.
Het gesprek wordt door het Media Collectief gezien als een stap in de goede richting en constateert het collectief dat de overheid open staat om ook de communicatie van haar zijde te verbeteren. Minister Ramdin bracht naar voren dat trainingen voor regeringsleden zullen worden geïnitieerd, zodat ze beter uitgerust worden hoe om te gaan met journalisten en de media.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel