Kromosoeto in laatste woord: “Ik geloof in mijn onschuld”

Ginmardo Kromosoeto. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

16 Oktober 2021 00:00

Voor mij lezen

“Ik geloof in mijn onschuld. Ik ben onschuldig en ik vraag u mij in vrijheid te stellen.” Dit liet Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), de rechter weten tijdens zijn laatste woord. Kromosoeto wordt verdacht van malversaties, fraude en het overtreden van de Anticorruptiewet. Op 22 december vindt er uitspraak plaats in deze zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar geëist met aftrek van de tijd in voorarrest tegen Kromosoeto. Officier van Justitie Cynthia Klein heeft bij haar requisitoir naast vijf jaar ook een boete van SRD 150.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis geëist tegen ex-banktopper.

Kromosoeto begon zijn laatste woord door aan te geven dat het 429 dagen geleden is dat zijn vrijheid door de staat Suriname is ontnomen. Hij heeft die periode ervaren als een van verdriet voor hem, verdriet voor zijn gezin, verdriet voor zijn familie, verdriet voor zijn vrienden en verdriet voor zijn geliefden. Als ze hem zullen vragen hoe het leven in de cellenhuizen is, zal zijn advies zijn om nooit daarin te belanden.

Hij vervolgde en gaf aan dat sinds hij in de gelegenheid is geweest om zijn bijdrage te leveren aan het bestuurlijke van het land, hij deze vol trots heeft mogen uitvoeren. Het is ook daarom dat hij de opdrachten van de staat Suriname zo goed en zo snel mogelijk heeft uitgevoerd. Het is geen staatsgeheim geweest, dat de staat door de daling van de grondstofprijzen in financieel moeilijk vaarwater terecht is gekomen en dat daardoor steeds gezocht werd naar oplossingen.

Ter ondersteuning van een der modellen ter oplossing, is zijn bijdrage gevraagd. En die bijdrage heeft hij ook geleverd en verwoord in een advies dat hij heeft gemaild. In die e-mail is niets anders aangegeven dan een advies. En het verbaast hem dan ook tot heden, dat die e-mail de aanleiding is geweest om hem als brein, de bedenker, te bestempelen, en daardoor hem van mijn vrijheid te benemen.

In de periode van zijn gevangenneming moet het inderdaad erg moeilijk zijn geweest voor zijn geliefden thuis. Als enige kostwinner in huis is ervoor gekozen, dat zijn vrouw zich volledig heeft toegelegd in de bediening van de Here. “En Hij is ons genadig geweest,” zegt Kromosoeto.

Hij is zijn vrouw dankbaar voor de ondersteuning naar hem toe. Dat zij de zorg van hun studerende kinderen zonder hem heeft gedaan. En dat de kinderen, ondanks zijn periode van gevangenschap, hard hun best hebben gedaan. Dat Sharel, zijn dochter, over is gegaan naar de examenklas en haar studie Audiovisuele productie dit schooljaar mag afronden. Dat Danito, zijn zoon, dit jaar cum laude is geslaagd aan de Faculteit der Medische Wetenschappen en zijn coschappen voorspoedig verlopen.

“Het is daarom, mevrouw de rechter, dat ik u vraag om mij in vrijheid te stellen, niet alleen
vanwege mijn onschuld, maar ook vanwege mijn gezin en familie. De naam Kromosoeto is
ernstig geschaad en ik zal mij zonder meer inzetten om die te herstellen,” aldus Kromosoeto.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel