MinOWC-directeur Valies-Ormskirk: “Wij hebben niet aan normverlaging gedaan”

Gracia Valies-Ormskirk. Beeld: ABC TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 Oktober 2021 00:05

Voor mij lezen

Leerlingen uit het vierde leerjaar van het lager beroepsonderwijs (lbo) hebben het afgelopen schooljaar afgerond met bijzonder lage cijfers. In de rapporten staan er drietjes, viertjes en vijven. Er is vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) schriftelijke instructie gegeven over de bevordering- en slagingsnormen.

De instructies zijn volgens de waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO), Gracia Valies-Ormskirk, naar de leidinggevenden van deze scholen opgestuurd. In de brief is onder andere aangegeven, dat de leerlingen die deze norm niet hebben gehaald, in aanmerking komen voor herkansing. De herkansing mocht in maximaal drie vakken worden gedaan. Het gaat om vakken waarin ze het cijfer vijf of lager hebben gehaald.

Het verkregen aantal punten moest met vijf worden vermenigvuldigd. Elke leerling die het aantal punten heeft gehaald, stroomt gelijk door naar het volgende leerjaar of slaagt voor een vervolgopleiding. De leerlingen die op basis van hun eindcijfers zouden blijven zitten, zijn in aanmerking gekomen voor een tweede herkansing is aangegeven in het schrijven.

Communicatie
“Op lbo-niveau hebben we toestanden gehad waarbij leerlingen met tweetjes, drietjes, viertjes zijn geslaagd. Dat was niet de bedoeling. Je kan een kind niet een rapport geven met drietjes, viertjes en vijfjes omdat zo’n rapport niet ooglijk is voor waar je ook naartoe gaat. In feite zou er een voortgangsrapport gegeven moeten worden. Als we in een normale situatie waren, zou zo’n kind niet slagen," geeft de waarnemend directeur aan in gesprek met Suriname Herald.

Valies-Ormskirk legt ook uit dat niet alle vakken getoetst zouden worden. "We zouden naar bepaalde vakken kijken zoals de richtingsvakken om aan te geven dat ze met de richtingsvakken verdergaan. De andere vakken zouden geen cijfers moeten krijgen, vandaar het aantal van 50 of 55 als puntenwaardering voor het lbo. Dat stukje is niet goed begrepen. We gaan niemand blamen ervoor. Het is de communicatie die niet zo duidelijk is geweest naar de mensen toe," haalt Valies-Ormskirk aan.

In verband met COVID-19 is op alle niveaus gekeken wat er gedaan kan worden om het schooljaar op een adequate wijze af te ronden. “We wisten wel dat niet alle leerstof getoetst zou kunnen worden, omdat we weten dat de kinderen een achterstand hebben. De achterstand die er is, is nog niet ingelopen sinds COVID-19 er is vanaf 2020.”

Geen normverlaging
Valies-Ormskirk benadrukt dat er geen sprake is van normverlaging of dat er aan kwaliteit is ingeboet. De leerlingen hebben de leerstof gekregen die nodig is. Door de uitzonderingsmaatregel zijn er dit jaar ook meer kinderen geslaagd.

"We hebben duidelijk aangegeven om geen nieuwe leerstof te behandelen. Het zou teveel zijn voor de leerlingen en de kans was groot, dat de kinderen teveel leerstof hadden, maar niets hebben begrepen. Er is daarom gefocust op het tweede kwartaal om dat af te ronden.” Het is een uitzonderingsmaatregel die is toegepast is op alle niveaus, aldus Valies-Ormskirk.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel