Gajadien en Parmessar trekken kostprijs stroomtarieven in twijfel

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Coalitiefractieleider Asis Gajadien toont met cijfers aan dat de kostprijs die berekend is voor energie en gepresenteerd is door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, veel te hoog is. next


De coalitiefractieleider Asis Gajadien en zijn collega Rabin Parmessar (NDP) zijn eensgezind erover dat de cijfers die de Energie Autoriteit Suriname (EAS) berekend heeft voor energie veel te hoog is. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, heeft de cijfers verdedigd in De Nationale Assemblee dinsdag. Gajadien heeft net als Parmessar, die directeur was van Energie Bedrijven Suriname (EBS), zijn twijfels over de gepresenteerde cijfers. Op basis van de realisatiecijfers van de afgelopen 8 maanden, komt Gajadien tot de conclusie dat de prijs per KwH onder de SRD 1 moet zijn. De cijfers van het ministerie/EAS zijn veel te hoog.

Parmessar heeft uitgerekend dat met de nieuwe stroomtarieven minimaal SRD 1 miljard teveel uit de zakken van het volk wordt geklopt. Hij voerde aan dat het volk al gebukt gaat onder de lasten verzwarende maatregelen. Staatsolie brengt te hoge bedragen in rekening aan de EBS. "Dit is fufuru", stelde hij. De NDP-fractieleider wil van de regering weten waarom er oneerlijke calculaties worden gemaakt. Hij voerde aan dat het bedrijf geen verlies lijdt op basis van de stroomtarieven. De verliezen worden geleden omdat de regering kookgas subsidieert. Deze subsidie mag van Parmessar, maar het mag niet zo zijn dat de stroomverbruikers hiervoor moeten opdraaien.

Uitdagingen van EBS gepresenteerd door NDP-fractieleider Rabin Parmessar.

Gajadien en Parmessar voerden aan dat met de tarieven die nu gehanteerd worden de productie niet wordt gestimuleerd. Gajadien heeft een voorstel gedaan aan de regering om deze tarieven opnieuw te bekijken en aan te passen. De cijfers die gepresenteerd zijn door de EAS zijn volgens hem niet geloofwaardig. Ook is het volgens de twee fractieleiders tegen de wet dat kosten van EAS worden opgebracht bij de EBS. De juiste bedragen moeten worden gepresenteerd, benadrukte Gajadien. Hij wil inzage hebben in de aanbestedingen van de EBS en de gunningen.

President Chan Santokhi zei tijdens een interruptie dat de regering goed voorbereid is gekomen naar De Nationale Assemblee om over de EBS-tarieven, het onderwijs en de covid-situatie van gedachten te wisselen met. De regering heeft over alle drie onderwerpen een technische en zakelijke presentatie gehouden, meent Santokhi. Hij heeft nota genomen van de kanttekeningen van de twee fractieleiders aan beide zijden van de zaal en is bereid met zijn deskundigen naar de cijfers te kijken. Donderdagmiddag wordt de vergadering voortgezet waarbij de regering aan het woord zal komen.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait