Stichting Palulu verwacht dat overheid restbetaling voldoet

Kort voor de verkiezingen vorig jaar werd het woon- en werkcentrum aan de Magnesiumstraat in gebruik genomen. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

10 Oktober 2021 00:07

Voor mij lezen

"De regering verandert, maar de overheid verandert niet. Er moet continuering zijn van beleid," zegt woordvoerder van het Palulu wooncentrum, Haidy Leeflang, aan Suriname Herald. Zij is tevens penningmeester van de Stichting Palulu voor gezinnen in crisis. Omdat de restbetaling van de aankoop van het pand op zich laat wachten, dreigt er ontruiming voor de iets meer dan honderd gezinnen.

Crisisgezinnen
De tientallen gezinnen die in de bouwvallige optrekjes verbleven op het terrein van het vroegere 'Mi Abri' aan de Maystraat zijn kort vóór de verkiezingen in het wooncentrum aan de Magnesiumstraat ondergebracht. Toen was André Misiekaba de minister op Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Voormalig minister van Sozavo, Joan Dogojo, is de voorzitter van de stichting. Voor vragen verwees zij de redactie naar Leeflang. Misiekaba is geappt voor nadere informatie, maar de appjes kwamen niet door.

De eigenaar van het pand moet nog over een restantbetaling van 1.2 miljoen euro beschikken. Met rente is dit bedrag opgelopen tot 1.8 miljoen euro. Het voorschot bedroeg bij de aankoop 2.050.000 euro. Het totale verkoopbedrag bedroeg 3.250.000 euro. Door de achterstand in betaling dreigen deze gezinnen op straat te belanden. Leeflang zegt dat vicepresident, Ronnie Brunswijk, ook bezig is met een oplossing.

Aanmaning
"De verkoper heeft aanmaningen gestuurd middels een deurwaardersexploot, omdat er nog een restbetaling is," zegt Leeflang. De gezinnen betalen maandelijks tussen de SRD 100 en SRD 300. Dit bedrag is bedoeld om de kosten voor stroom en water te dekken. Ze haast zich te zeggen dat niet elk gezin in staat is dit bedrag op te brengen. Leeflang zegt dat vrijwilligers die zich jaren hebben ontfermd over het wel en wee van deze gezinnen zich sterk hebben gemaakt voor een doorgangshuis voor crisisgezinnen.

De woordvoerder zegt dat de aankoop voor een minimaal bedrag is geschied ver onder de eigenlijke waarde. Nu daar er ontruiming dreigt zijn de gezinnen wanhopig. "Een groot deel van de mensen is na de Binnenlandse Oorlog bij 'Mi Abri' beland. Ze hadden nergens om te gaan," treurt Leeflang.

Op de laatstgehouden persconferentie had president Chan Santokhi zich ook uitgesproken over het terrein aan de Maystraat, dat ook onder het beheer van Stichting Palulu valt. De stichting beschikt over een bereidverklaring van dit terrein. Hoewel de restbetaling door de wisseling van de wacht op zich laat wachten, zegt Leeflang dat de gezinnen niet in de maling zijn genomen. Ze geeft aan dat de stichting rechtstreeks valt onder het ministerie van Sozavo.

Erbarmelijk
"We konden de gezinnen niet aan de Maystraat laten. Wat we daar hebben aangetroffen was geen omstandigheid om in te leven. Voor sommige gezinnen was een boomstam hun vloer. Het kan niet dat de overheid het restantbedrag niet wil betalen. De overheid kan het niet zo laten," schetst Leeflang de omstandigheden waaronder deze gezinnen gebukt gingen aan de Maystraat.

Deze families zouden niet hun hele leven in het Palulu wooncentrum verblijven. Als hun leefomstandigheid was verbeterd zouden zij dan zelfstandig verdergaan. Hoewel sommigen over een bereidverklaring beschikken, kunnen zij hun beschikking maar niet ontvangen. Leeflang benadrukt dat er geen 'fromu' heeft plaatsgevonden bij de aankoop. Zij hebben slechts de gezinnen uit de erbarmelijke situatie gehaald.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel