‘In de toekomst het maximale uit Stichting Vonzell halen’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 Oktober 2021 21:30

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het is zaterdag precies vijftien jaar dat Leanda Zeldenrust met haar stichting begon vanuit de constatering dat er een enorme behoefte was aan huiswerkbegeleiding. Nu vijftien jaar later is Stichting Vonzell een volwaardige organisatie die vooral gericht is op het zelfredzaam maken van jongeren.

"De inspiratie voor de naam kwam van mijn dochter. Vonzell is haar tweede naam. Ze was ampertjes zes maanden oud toen ik de stichting opstartte", zegt Zeldenrust. Ze was in de derde klas van het mulo stage aan het lopen en moest surveilleren tijdens de SO. "Het viel me op dat de kinderen de rekensommen gewoon niet konden maken. Ik kon me niet voorstellen dat ze dat niet konden. Ik ben met hele goede cijfers geslaagd van de A-richting in mijn tijd. Het leek me toen zinvol om een stichting op te zetten voor huidwerkbegeleiding. Vandaar dat de naam Stichting Vonzell Huiswerkbegeleiding en Bijlessen was", vertelt Zeldenrust.

Na enkele jaren bijles en huiswerkbegeleiding te hebben gegeven aan de jongens van het internaat Zaailand, vroeg Zeldenrust bij het Ministerie van Onderwijs om enkele leerkrachten in te zetten. "Het was na een Twinningproject met UTSN dat ik vroeg om leerkrachten uit te lenen aan de stichting. Helaas kreeg ik geen ondersteuning dus begon ik met het commercieel geven van huiswerkbegeleiding en bijles. Daardoor kreeg de stichting geld binnen om ook enkele studenten die het niet konden betalen te helpen".

Na een huiswerkbegeleidingscongres in 2010 en veel onderzoek kwam Zeldenrust erachter dat rekenonderwijs in Suriname veel moeilijker is dan in Europa of het Caraibisch gebied. "Ik weet niet waarom, maar het is wel zo. Vandaar ook dat er steeds meer vraag was naar begeleiding."

Na enige tijd besloot Zeldenrust om meer te focussen op empowerment van jongeren en de naam van de stichting veranderde in Stichting Vonzell. "De stichting heeft toen in het Basic Life Skills project ondersteund en diverse jongeren begeleid in het traject van stage en het vinden van werk. Ook binnen het Cari Yu project hebben we veel gedaan. In tien jaren tijd hebben we ruim dertig projecten succesvol uitgevoerd en in de afgelopen jaren hebben we veel projecten in samenwerking met de Amerikaanse ambassade gerealiseerd."

Het komend jaar zal de stichting twee projecten in samenwerking met de Amerikaanse ambassade continueren namelijk YIP en AWE. Beide zijn gericht op ondernemerschap. Zeldenrust ziet terug op vijftien vruchtbare jaren en is tevreden. "We konden er wel meer uit halen. En in de toekomst gaan we wel het maximale eruit halen."

Haar droom is om al dan niet in samenwerking met desbetreffende instanties duurzame empowerment projecten uit te voeren om mensen zoveel als mogelijk zelfredzaam te maken. "Wij willen een grotere groep vrijwilligers hebben zodat we onze dienstverlening gestaag kunnen blijven bieden en ook kunnen uitbreiden", aldus Zeldenrust.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel