Eigen initiatief haalt Botopasi deels uit het donker

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 Oktober 2021 20:10

Voor mij lezen

SIPALIWINI - Een groep van vijftien mensen die afkomstig zijn uit het dorp Botopasi heeft besloten niet langer op de overheid te wachten voor het ontplooien van ontwikkelingsgericht activiteiten. Osnie Jabini die ook tot deze groep behoort zegt dat ze daarmee iets terug doen voor het dorp waar ze vandaan komen.

"Projecten tot en met SRD 45.000 bestemd voor het dorp Botopasi financieren wij zelf. Wij zullen niet meer op de centrale overheid of andere instanties wachten," zegt Osnie Jabini. Hij is onderinspecteur van politie en deel van de groep die bestaat uit mensen in de leeftijdsklassen tussen 35 en 50-jaar. Zij zullen uit eigen middelen kleine ontwikkelingsprojecten uitvoeren in het dorp."Wat wij vandaag in de maatschappij zijn geworden hebben we aan ons dorp te danken. Het is ons aller plicht om iets terug te doen voor het thuisfront," argumenteert Jabini.

De groep schonk zaterdag acht solarlampen aan het dorp die bestemd zijn voor de zeven aanmeerplaatsen 'Lampeesi' van het dorp, terwijl een achtste bij de krutuoso wordt geplaatst . Volgens Jabini zijn de aanmeerplaatsen in de nachtelijke uren niet te herkennen. "Het dorp is in het donker gehuld wanneer de lichtmotor het niet doet. Bootsmannen die 's avonds varen klagen vaker hierover." Ronald Eduards is kapitein van het dorp Botopasi en voorzitter van het dorpsbestuur. Hij vindt het een zeer belangrijk initiatief. "Het is belangrijk dat de aanmeerplaatsen bij de rivier verlicht worden en dat afwassen of baden ook in de late uren kunnen geschieden.

Het dorpsbestuur had de overheid gevraagd om solarlampen, maar zonder resultaat," zegt de kapitein. Het dorpsbestuur beschikt zelf niet over de middelen om deze lampen aan te schaffen. Bootsman Alexander Petrusi (50) onderhoudt sinds 2010 de vaarroute tussen Botopasi en Atjoni. "Ik ben heel blij met de verlichting dan hoeven mijn passagiers 's avonds bij aankomst niet meer in het donker uit te stappen en de goederen uit te laden". Volgens de bootsman hoeven dan geen goederen en personen meer in het water te vallen omdat het donker is. Jabini vindt dat wanneer anderen bemerken dat zijn groep positieve dingen doet zij zich ook zullen aansluiten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel