Straatverlichting Saramacca wordt aangepakt

Een medewerker van NV EBS bezig met het vervangen van een lamp in Saramacca.
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Oktober 2021 08:13

Voor mij lezen

De doorgebrande en kapotte straatlampen in het district Saramacca worden vervangen. Er is gisteren een begin gemaakt met de vervanging van de defecte armaturen. Ruim 55 procent van de huidige lampen in het district is doorgebrand of kapot. In gesprek met Suriname Herald zegt parlementariër Radjendre Debie (VHP), dat in een later stadium de huidige witte en gele lampen, de zogenaamde pressure lampen, vervangen zullen worden door nieuwe Smart ledlampen.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, heeft de noodzaak hiervan aangegeven. Deze lampen bevatten kwik, wat niet milieuvriendelijk is. Door het gebruik van ledlampen hoeft de samenleving niet meer te bellen voor een storing, want er kan gelijk gezien worden waar een lamp is uitgevallen of waar een storing zich voordoet. Ook is er een systeem om de lampen op afstand te dimmen op wegen, waar het minder druk is.

Al geruime tijd heeft DNA-lid Debie aan de bel getrokken bij de minister ter vervanging van de doorgebrande en kapotte straatlampen in het district Saramacca. "In alle zes ressorten van het district zullen de lampen volgens de minister vervangen worden. De buurtbewoners zijn de minister zeer erkentelijk. Dit, vanwege het feit dat vooral de schoolkinderen in de vroege ochtend in het donker bussen pakken om naar school te gaan," meent de parlementariër.

Met dit Smart ledproject van de Energiebedrijven Suriname (EBS) wordt het verbruik drastisch verminderd voor de overheid, waardoor kosten bespaard zullen worden. Ook zal onderhoud veel makkelijker zijn dan bij de oude lampen.

De ledlampen hebben 100.000 branduren en zullen 40 procent minder stroom verbruiken. Ze worden geplaatst aan de zijde waar er netwerken aanwezig zijn. Er is een planning aangegeven voor het plaatsen van de ledlampen. De EBS heeft ook rekening gehouden met het Surinaamse tropisch klimaat bij het introduceren van deze lampen in 2014.

Jerrel Harderwijk

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel