Minister Sozavo nodigt stakende bond Volkshuisvesting voor maandag uit

Michael Sallons
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Oktober 2021 06:12

Voor mij lezen

De bond bij Stichting Volkshuisvesting is sinds donderdag in beraad. Vakbondsleider Michael Sallons zegt dat de werkers spontaan in actie zijn gegaan. De vakorganisatie is door de secretaris op de hoogte gesteld en deze heeft de actie overgenomen. Sallons werpt op dat het haast eind van het jaar is en er geen loonsverhoging is toegekend aan de werkers.

Hij spreekt van een zware devaluatie, terwijl de lonen ongewijzigd zijn gebleven. "De devaluatie was toen 75 procent volgens de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Nu is de devaluatie 125 procent." Sallons zegt dat er één keer met de directie om de tafel is gezeten. Volgens de vakbondsman kwam dit gesprek na heel veel dwang opgang.

Afgelopen vrijdag kreeg de bond van de directie te horen, dat zij de werkers niets kan aanbieden. "Ik zou volgende week in actie gaan, maar toen het bericht de werkers ter ore kwam zijn ze spontaan in beraad gegaan. Wij willen niet horen dat er niets is. Zolang wij geen datum krijgen waarop de loonsverhoging wordt ingevoerd, blijven we in beraad," laat een strijdvaardige Sallons optekenen door Suriname Herald.

Intussen is de bond voor 11 oktober om 10.00 uur uitgenodigd door de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Uraiqit Ramsaran, voor een gesprek. Het beraad houdt in dat de werkers aangesloten bij de bond zich elke dag om 07.00 uur aanmelden en de presentielijst tekenen. Vervolgens begeven zij zich naar het achterterrein waar ze tot en met 15.00 uur aanwezig zijn.

Sallons geeft aan dat niet alle medewerkers bij de stichting lid zijn van de bond. "Ruim dertig personen zijn lid. Dit zijn de mensen die het werk bij Volkshuisvesting uitvoeren." De vakbondsman zegt dat de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) aangeeft, dat er elk jaar een loonsverhoging moet worden toegekend.

"We staan in ons recht. De president heeft SRD 700 koopkrachtversterking toegezegd aan de werkende klasse. Er is gevraagd dat de particuliere sector dit ook toekent. Waarom wordt het advies van de president aan hun laars gelapt," vraagt Sallons zich af. Hij hekelt dat wat het staatshoofd voorstelt niet wordt uitgevoerd. "Als de stichting het geld niet heeft, dan moet de overheid inkomen." De redactie werkt aan een reactie van de directie bij Volkshuisvesting of de minister van Sozavo.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel