Brazilië passeert grens 600.000 Covid-19-doden

Een lid van de NGO Rio de Paz plaatst witte zakdoeken op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro. De witte zakdoeken symboliseren een afscheid en brengen hulde aan de 600.000 Covid-19-doden in Brazilië. (Foto's: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

9 Oktober 2021 02:51

Voor mij lezen
loading foto
previous Een lid van de NGO Rio de Paz plaatst witte zakdoeken op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro. De witte zakdoeken symboliseren een afscheid en brengen hulde aan de 600.000 Covid-19-doden in Brazilië. (Foto's: Reuters) next


Brazilië is vrijdag het tweede land ter wereld geworden dat 600.000 Covid-19-sterfgevallen is gepasseerd. Het is een donkere mijlpaal voor een regering die scherp is bekritiseerd door gezondheidsexperts vanwege het verkeerd beheren van de uitbraak.

Het land heeft de vaccinaties echter opgevoerd na een trage start en er zijn tekenen dat het aantal infecties eindelijk afneemt. Meer dan 70% van de Brazilianen heeft een eerste dosis gekregen, vergeleken met 65% in de Verenigde Staten, waar in juni de 600.000 Covid-19-doden grens werd gepasseerd.

"Het afwijzingspercentage van vaccins is erg laag, het maakt andere landen jaloers", zegt Alexandre Naime Barbosa, hoofd epidemiologie aan de Sao Paulo State University. "Dat is echt belangrijk voor Brazilië om de pandemie in te dammen."

Brazilië lijkt tot nu toe ook bespaard gebleven van het ergste van de Delta-variant. Het aantal geregistreerde sterfgevallen en nieuwe besmettingen is ondanks de komst van de meer besmettelijke soort gedaald.

Het aantal doden is met 80% gedaald ten opzichte van zijn piek van meer dan 3.000 per dag in april. Brazilië heeft niet langer één van 's werelds hoogste dagelijkse dodental.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde donderdag 451 nieuwe Covid-19-sterfgevallen, waarmee het totaal op 599.810 komt sinds het begin van de pandemie.

Gezondheidsexperts speculeren dat de vroege verwoestende effecten in Brazilië van de Gamma-variant, ook wel P1 genoemd, het verloop van de Delta-variant mogelijk hebben getemperd, waardoor de gevallen elders aanzienlijk zijn gestegen. "De enorme verliezen van levens die we met Gamma hadden, resulteerde in een deel van de bevolking met gedeeltelijke immuniteit toen Delta zich verspreidde", zei viroloog Fernando Spilki van de Feevale University in de deelstaat Rio Grande do Sul.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel