Twaalf nieuwe tuchtzaken tegen advocaten afgelopen zittingsjaar

De opening van het zittingsjaar bij het Hof van Justitie. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Oktober 2021 01:46

Voor mij lezen

Er zijn in het afgelopen zittingsjaar tot april 2021, twaalf nieuwe tuchtzaken tegen advocaten bij het Advocaten Tuchtcollege ingediend. Er zijn voor april 2021 veertien zaken afgewikkeld middels een uitspraak, inclusief enkele zaken van het jaar daarvoor. In hoger beroep lopen er op dit moment twaalf tuchtzaken tegen advocaten die nog afgewikkeld moeten worden, deelde Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie (HvJ), mee tijdens de opening van het zittingsjaar 2021/2022 van het HvJ in het gerechtsgebouw aan het Onafhankelijkheidsplein.

Zeven zaken moeten nog worden afgerond en enkele klachten die bij de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) zijn gedeponeerd wachten op verdere behandeling, nadat het nieuwe Advocaten Tuchtcollege is geïnstalleerd. De bal ligt hier op de speelhelft van de SOvA, die de tuchtrechters moet voordragen.

Rasoelbaks voerde verder aan dat het notaristuchtcollege het afgelopen zittingsjaar nog niet operationeel was, vandaar dat er geen tuchtzaken tegen notarissen zijn ingediend. Bij het Hof zijn er nog vijf tuchtzaken tegen notarissen, die op de oude voet afgewikkeld moeten worden.

Tuchtzaken medici
Tegen medici zijn er bij het Medisch Tuchtcollege het afgelopen zittingsjaar twee nieuwe zaken ingediend en zijn er vijf beslissingen genomen, inclusief in zaken van het zittingsjaar daarvoor. In totaal moeten er nog zes zaken worden afgewikkeld door het tuchtcollege.
In hoger beroep zijn er het afgelopen zittingsjaar drie nieuwe tuchtzaken tegen medici binnengekomen die nog in behandeling zijn.

Krijgsraad
Er zijn veertien nieuwe zaken ingediend bij de Krijgsraad het afgelopen zittingsjaar, waarvan zeven zaken zijn afgerond middels een uitspraak en 30 zaken nog lopende zijn, inclusief zaken van het jaar daarvoor. In hoger beroep lopen er momenteel geen zaken tegen militairen. Twaalf van de 29 hof rechters werken in de bijzondere rechtscolleges.

Klachten tegen deurwaarders en rechters
Tegen deurwaarders zijn bij het HvJ ingevolge het Deurwaardersbesluit vier klachten ingediend, waarvan drie zaken zijn afgerond middels een beslissing. Ingevolge de klachtenregeling van HvJ zijn er vijf klachten ingediend tegen rechters en vier daarvan nog in proces.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel