Voormalige occupenten Mi Abri dreigen weer dakloos te worden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

9 Oktober 2021 00:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ruim honderdvijftig gezinnen, voormalige illegale bezetters van het terrein van Mi Abri aan de Maystraat, dreigen weer dakloos te worden en op straat te belanden. Naar de Ware Tijd verneemt weigert de regering een restantbetaling te plegen voor het areaal en opstallen aan de Magnesiumstraat, waar de regering-Bouterse een appartementencomplex had aangeschaft als onderkomen voor de occupenten.

De vorige regering had via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en haar stichting Palulu Woon en Werk Centrum een structurele oplossing gevonden voor de ghettovorming en mensonterende situatie te Mi Abri. Onder andere toenmalige NDP-fractieleider en later Sozavo-minister André Misiekaba had zich ingezet voor de bouw van het appartementencomplex.

Het wooncentrum werd op 22 mei vorig jaar in geruik genomen. Palulu kocht het complex, via makelaar Vastgoed International Plus, met middelen van de staat. Voor de aankoop waren destijds met goedkeuring van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank restantmiddelen uit het Lisp-project aangewend. De Ware Tijd verneemt dat de huidige regering sinds haar aantreden weigert de achterstallige betaling te doen.

Stichting Palulu heeft naar wordt vernomen dit al verschillende keren onder de aandacht van vicepresident Ronnie Brunswijk gebracht. Op 25 augustus werd ontruiming gelast via een deurwaardersexploot. Het voornaamste doel van Palulu was om verlichting te brengen voor de nu met uitzetting bedreigde gezinnen en het complex als doorgangshuis instellen voor Sozavo.

Er is destijds een voorschot van 2.050.000 euro betaalt aan de ondernemer voor het complex aan Magnesiumstraat. De totale koopsom bedroeg 3.250.000 euro. Het restantbedrag waarmee de regering nu over de brug moet komen is 1,2 miljoen euro. Omdat getalmd is met de betaling is dit inclusief rente opgelopen tot 1,8 miljoen euro.

"Dit is allemaal het gevolg van het feit dat stichting Palulu Woon en Werk Centrum sinds het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk stelselmatig in gebreke is gebleven de restantkoopsom te voldoen", zegt een ingewijde. "De overheid weigert dit bedrag te betalen waardoor de ondernemer genoodzaakt is deze gezinnen op straat te zetten." De werkelijke waarde van het complex zou naar verluidt meer dan 5,6 miljoen bedragen, maar werd tegen "een zachte prijs" aan Palulu verkocht.

Het is met complete inrichting en meubilair woonklaar overgekocht voor de gezinnen. Het complex heeft honderdvijftig woonunits en beschikt verder over een zwembad, terrassen, gymfaciliteit, keukens, wasserij, kantine, vergader- en kantoorruimtes, zes woonhuizen en directieruimte, een magazijn van duizend vierkante meter en een ruime parkeerplaats. Ook beschikt het wooncentrum over een eigen stroomaggregaat.

De gezinnen dreigen, naar verluidt, weer naar de Maystraat te gaan als ze uit de woonunits worden gezet. Voor het terrein aan de Maystraat heeft stichting Palulu al een bereidverklaring en aan alle wettelijke verplichtingen voldaan om ervoor in aanmerking te komen. Tijdens een persconferentie eerder deze week zei president Santokhi dat de regering voornemens is om flatgebouwen op het Mi Abri-terrein op te zetten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel