Stichting Amor Vitae start mobiele voedselbank

Enkele levensmiddelen voor personen die geen eten in huis hebben. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Oktober 2021 00:00

Voor mij lezen

De eerste Pop-up voedselbank plus zal op 31 oktober om negen uur verrijzen aan de Gemenelandsweg. Daarna zal de voedselbank zich op verschillende plekken ontpoppen. "We staan niet op één plek. Het geeft de mogelijkheid tot flexibiliteit, waardoor je elke keer kunt ontpoppen in een andere buurt, wijk of district. Vandaar de naam Pop-up," zegt bedenker en initiatiefnemer Gail Eijk. Zij is tevens de oprichter van Stichting Amor Vitae die reeds verschillende sociale projecten heeft uitgevoerd.

De initiatiefneemster vertelt aan Suriname Herald dat dit idee is ontsproten na een sociaal project dat de stichting namens Digicel had uitgevoerd. Boven verwachting kreeg de organisatie 3000 inzendingen. Het leed dat beschreven was in de inzendingen heeft Eijk diep geraakt.

"De verhalen die binnenkwamen waren om van te huilen. We hebben de situaties van mensen gezien die in aanmerking kwamen. Toen werd besloten om zo'n concept uit te werken. Wie wat kan geven en wie nodig heeft, die komt het halen," onthult de barmhartige Eijk.

Het ligt in de bedoeling dat de voedselbank één keer per week op de zondag, steeds ontpopt in een andere wijk of district. "De situatie in het land is momenteel moeilijk en er zijn mensen die het moeilijker hebben dan voorheen."

De organisatie zal voor de screening het familieboek hanteren van gezinnen. Eijk legt uit dat elk gezin die behoeftig is en een familieboek kan overleggen, ondersteund zal worden. "Ik heb geloof dat het zal werken. De voedselbank gaat door zolang we dat kunnen."

Eijk doet een beroep op de samenleving dit initiatief te ondersteunen met levensmiddelen of financiën. Vooral aan de donateurs in het buitenland vraagt zij liever geen goederen op te sturen. De afhandelingskosten voor de dozen uit het buitenland zijn enorm hoog voor de stichting. De organisatie vraagt voor dit project bij wijze van uitzondering cashmiddelen van de donateurs in het buitenland. Daarvoor is er een link aangemaakt.

De voedselbank is voor mensen die het nodig hebben en geen eten in huis hebben. Er zullen naast voedselpakketten ook producten voor hygiëne verstrekt worden. "Wij zullen zoveel mogelijk proberen te voorkomen, dat men handel drijft met de verstrekte goederen."

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel