Hofpresident Rasoelbaks: Financiële verzelfstandiging mijlpaal

Hofpresident Iwan Rasoelbaks begroet staatshoofd Chan Santokhi. Hij heeft de opening van het zittingsjaar van het HvJ bijgewoond. (Foto: HvJ)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

9 Oktober 2021 00:00

Voor mij lezen
loading foto
previous Hofpresident Iwan Rasoelbaks begroet staatshoofd Chan Santokhi. Hij heeft de opening van het zittingsjaar van het HvJ bijgewoond. (Foto: HvJ) next


Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar vrijdag had de president van het Hof van Justitie (HvJ), Iwan Rasoelbaks, vooruitgang te melden in diverse zaken. "Als mijlpaal in de geschiedenis van de rechterlijke macht past het om te vermelden dat de regering in het kader van de financiële verzelfstandiging, er goedkeuring aan heeft gegeven dat de rechterlijke macht afzonderlijk een begrotingsbijdrage mocht indienen voor het dienstjaar 2022, waarvan de uitvoering in het dienstjaar 2022 ook zelfstandig ter hand zal worden genomen. Proficiat regering en rechtsstaat Suriname! De institutionele onafhankelijkheid van de rechterlijke macht heeft hiermee een gigantische stap voorwaarts gemaakt", zei Rasoelbaks.

Tijdens de buitengewone openbare vergadering waren ook aanwezig onder andere president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en Assembleevoorzitter Marinus Bee. De begroting van het HvJ voor het komende jaar bedraagt ruim SRD 90 miljoen. Hiervan gaat SRD 49 miljoen naar salarissen en sociale lasten. Voor programma's is uitgetrokken SRD 17.8 miljoen, voor goederen en diensten is SRD 14.5 miljoen en inventaris & transport SRD 8.7 miljoen.

De financiële verzelfstandiging van het HvJ en het Openbaar Ministerie voor een slagvaardigere bedrijfsvoering en organisatorische verbeteringen van het primair proces is in 2021 verder opgepakt en voorbereid middels een resolutie, die uiterlijk eind van dit jaar in werking zal treden. De Raad van Ministers heeft bij missive reeds goedkeuring verleend aan de financiële verzelfstandiging. De voorzieningen zijn ook ingebed in de begroting van 2022, waardoor de rechterlijke macht in het begrotingsjaar 2022, zelfstandig, slagvaardiger en resultaatgerichter de beleidsprogramma’s en de reguliere bedrijfsvoering zal kunnen uitvoeren ter verbetering en versnelling van de rechtspraak. "Uiteraard zal ook prompt verantwoording worden afgelegd over de bestedingen van de begrotingsmiddelen door het Hof alsook de bereikte resultaten," stelde Rasoelbaks.

Voor het laatste kwartaal van 2021 zullen nog uitgevoerd worden:
- Bekrachtiging en publicatie van de goedgekeurde resolutie financiële verzelfstandiging rechterlijke macht;
- Afspraken met het departement van Financiën en Planning voor beschikbaarstelling en verantwoording van de middelen;
- Verantwoordings- en uitvoeringscapaciteit van de rechterlijke macht op minimale sterkte brengen voor een goede bedrijfsvoering en uitvoering van de programma’s. Het gaat om functionarissen en medewerkers in dienst te doen nemen op het gebied van financiële aangelegenheden, facilitaire aangelegenheden en personeelsaangelegenheden. Enkele voordrachten hiertoe zijn reeds gedaan aan de verantwoordelijke departementen.

Vanuit de regering is in het Herstelplan ruimte ingebouwd en is constructieve medewerking toegezegd voor de uitbouw en versterking van de bedrijfsvoerings-onderdelen van de rechterlijke macht op weg naar de volledige verzelfstandiging bij wet per ultimo 2023. Het gaat hier om een nieuwe wet op de inrichting, samenstelling en bevoegdheden van de Surinaamse Rechterlijke Macht; de oude wet dateert van 1936!, voerde hofpresident aan.
Daarnaast zal op basis van het bepaalde in artikel 141 van de grondwet, in het dienstjaar 2022 – "nu eens eindelijk, 47 jaar na de onafhankelijkheid"-  de organieke wet geldelijke voorzieningen van de rechterlijke macht ter behandeling worden aangeboden aan De Nationale Assemblee. "Een sportief, rechtschapen, vredevol, rechtsstatelijk, bovenal gezond zittingsjaar toegewenst!"
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel