Prestatie bepalend bij eventuele terugdraaiing nepo-benoemingen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

5 Oktober 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De controversiële benoemingen van familieleden en andere verwanten van de president en vicepresident zullen niet zonder meer worden teruggedraaid. Als de benoemde personen goed of beter dan de verwachting hebben gepresteerd, hoeft er geen reden te zijn om hun aanstelling terug te draaien. Zo reageerde presidet Chandrikapersad Santokhi maandag op concrete vragen van de pers of er een tijdspad is uitgezet om de nepo-benoemingen terug te draaien. Tijdens een persconferentie bij het perscentrum van de regering gingen het staatshoofd en vicepresident Ronnie Brunswijk in op een aantal actuele zaken.

De beoordeling van de benoemde personen valt binnen het kader van de algehele evaluatie van het functioneren van de districtscommissarissen, de toezichthoudende raden bij parastatale bedrijven, vertegenwoordigers in de Staatsraad en de coalitiefracties in het parlement. "We kijken uit naar alle evaluatieresultaten zodat we een integrale evaluatie kunnenplegen en het tijdspad wordt aangegeven. We gaan kijken hoe die benoemde functionarissen gefunctioneerd hebben. Als bepaalde leden goed gefunctioneerd hebben; gezorgd hebben dat die corruptie is aangepakt bij die parastatale bedrijven; als bepaalde funcionarissen hebben aangegeven dat ze betere performance leveren dan vorige leden, dan moeten we kijken naar die aspecten en als er mensen zijn die niet goed gefunctioneerd hebben...die gaan we allemaal op de agenda plaatsen", zei de president.

In de afgelopen week is, aldus het staatshoofd, deze kwestie opnieuw in de coalitietop besproken. Afgesproken is dat het op de agenda zal komen. Na het aantreden van de regering in juli vorig jaar zijn een aantal familieleden van Santokhi en Brunswijk in vooruitgeschoven posities binnen de overheid en staatsbedrijven benoemd. Ook de wederhelft van de president kreeg diverse posten binnen de ambtelijke structuren. In de samenleving is enorm veel kritiek op het benoemingenbeleid losgebarsten, vooral omdat president Santokhi tijdens de verkiezingscampagnes had toegezegd rigoureus te zullen kappen met nepotisme. Die belofte sneuvelde al gauw nadat de nieuwe coalitie in het zadel zat en vielen links en rechts allerlei benoemingen waarop forse kritiek vanuit de samenleving kwam. Bij diverse gelegenheden had president Santokhi gezegd dat dit vraagstuk binnen de coalitietop wordt besproken en werd de indruk gewekt dat een aantal van de benoemingen teruggedraaid zou worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel