President vermoedt frommelarij bij woningbouwprojecten

President Chan Santokhi. Beeld: GOV TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

5 Oktober 2021 00:00

Voor mij lezen

De minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Dinotha Vorswijk, is gevraagd om een evaluatie te maken van alle woningbouwprojecten van de afgelopen periode. Dit zei president Chan Santokhi gisteren op een regeringspersconferentie.

"Wij hebben het dossier al gehad van het project in Paramaribo-Noord waar Dalian betrokken was. Als ik datgene wat in het dossier staat moet geloven, dan hebben mensen een hypotheek op de nieuwe woningen terwijl de percelen niet op naam staan van de bewoners. De hypotheek is verstrekt via SPSB en het gebruikmaken van het bouwfonds is via Dalian gegaan."

"De percelen staan op naam van andere mensen. Wij hebben het dossier van de Maystraat ook opgevraagd. De vicepresident is bezig dat dossier af te ronden. We denken dat daar geschikt is om de flatwoningen op te zetten," voegde het staatshoofd eraan toe.

Ook daar blijkt volgens de president dat er een of andere stichting in het leven is geroepen. "We gaan kijken wat de stichting is en wat die met het terrein te maken heeft." Bij al de woningbouwprojecten van de afgelopen periode zijn volgens de president mensen misleid. Hij verwacht dat er rechtszaken aanhangig gemaakt zullen worden. "Mensen hebben voor grond betaald en a gron a no fu den," sprak het staatshoofd.

In maart hebben bewoners van Altona Village 1 en 2 en bewoners van Helena Christina vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk bezocht om een petitie in te dienen. Zij deden het verzoek aan de vp om een onderzoek in te stellen naar de juridische- en sociale aspecten van de projecten. Dit met betrekking tot de wijze waarop de bouwvergunning en bepalingen die opgenomen zijn in het contract tot stand zijn gekomen.

Volgens de verkoper zijn de percelen eigendomspercelen. Achteraf blijkt dat het om grondhuurpercelen gaat. De bewoners gaven in de petitie aan, dat de gronden ongeschikt zijn voor woningbouw. Het blijkt dat de bestemming van de percelen door de verkoper is veranderd van landbouw naar woningbouw. De muren van de woningen in beide projecten vertoonden na twee jaar scheuren.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel