FOLS mist terugblik afgelopen schooljaar in jaarrede president

FOLS-president Marcellino Nerkust. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 Oktober 2021 00:03

Voor mij lezen

De president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), Marcellino Nerkust, zegt aan Suriname Herald dat hij als onderdeel van de onderwijsparagraaf in de jaarrede van president Chan Santokhi had verwacht dat er een terugblik zou worden geworpen op het afgelopen studiejaar.

Over de aankondigingen dat er een aanvang is gemaakt met de onderwijshervorming op de basisschool zou naar zijn weten aangegeven kunnen worden dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) deze hervormingen periodiek zal evalueren en terugkoppelen met het veld en de vertegenwoordigers van de groepen die het onderwijs aanbieden.

"Waar de hervormingen moeten worden bijgesteld zal onmiddellijk op moeten worden ingespeeld. Daarnaast moet ook worden nagegaan of het nieuwe doorstroomconcept is geworden wat ervan wordt verwacht. Ik vind het nog te vroeg om te stellen dat het nieuwe curriculum, de nieuwe testmethodes en het daaraan gekoppelde doorstromingsbeleid hebben geleid tot het drastisch terugbrengen van het aantal drop-outs. Het doorstromingsbeleid is nauwelijks ingevoerd. Door aan te geven dat aantal drop-outs nu al is teruggebracht, vind ik nog een te vroege constatering. Ik denk dat dit juist de verwachting is van het ministerie."

Beroepsonderwijs
Nerkust vindt het positief dat er een passage over het beroepsonderwijs is meegenomen, dat bijzondere aandacht krijgt. "Dit geeft aan dat de investering in het opzetten van een Surinam National Training Authority (SNTA) niet zomaar is geweest. We kunnen dit zien aan het feit dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur reeds sollicitatieoproepen voor diverse functies heeft doen uitgaan."

Hij noemt het goed dat er middelbare scholen zullen worden opgezet te Moengotapoe, Para en achter de watervallen alsook het noemen van het aantal leerlingen en studenten dat dan geplaatst kan worden. "Er zou ook moeten worden aangegeven hoeveel leerkrachten er nodig zullen zijn en – als die er niet zijn- dat de regering naar faciliteiten zal uitkijken om leerkrachten die belangstelling hebben tijdelijk in die gebieden te werken te motiveren door hun extra incentives aan te bieden. En dat er ook naar ICT-mogelijkheden zal worden uitgekeken om mee te doen met afstandsonderwijs en ook in het kader van hun verdere studie."

Voorts heeft Nerkust in de jaarrede het beleid met betrekking tot de de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gemist. Daarnaast zou er naar zijn weten ook aandacht moeten worden besteed aan het vervrouwelijken van het Surinaamse onderwijs. Hoe kan de universiteit worden ingezet om te onderzoeken waarom het beroep van onderwijs is gaan vervrouwelijken en mannen liever een ander beroep kiezen.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel