Appartementen voor snelle oplossing woningnood

President Chan Santokhi legt uit dat appartementsgebouwen moeten verrijzen voor oplossing woningnood.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 Oktober 2021 18:48

Voor mij lezen
loading foto
previous President Chan Santokhi legt uit dat appartementsgebouwen moeten verrijzen voor oplossing woningnood. next


De woningnood is hoog en moet snel opgelost worden. "Wij hebben als regering beslist: laten die flatwoningen snel komen, 3 etages, 4 etages,” deelt president Chan Santokhi mee. Het staatshoofd voegt eraan toe dat het appartementsrecht (waardoor bewoners deels eigenaar kunnen worden van het gebouw en het gedeelte waar ze in wonen) snel in orde zal worden gemaakt. De overheid heeft een locatie op het oog waar de appartementsgebouwen moeten verrijzen.

Dit heeft de president bekendgemaakt bij de lancering van de website waarop iedereen vanaf 21 jaar die grond zoekt, zich kan registreren. Hierdoor krijgt de overheid een beter beeld van hoeveel mensen een perceel zoeken, waarvoor ze het nodig hebben, en waar ze het willen hebben. Woningnood is de nummer één reden voor het zoeken van een lap grond. Om aan de verzoeken van de geregistreerden te voldoen, brengt de overheid tegelijk in kaart hoeveel en waar er grond, en bestaande woonprojecten beschikbaar zijn.  

Santokhi geeft aan dat de sociale woningbouw weer leven wordt ingeblazen zodat mensen ook gewoon sleutelklare huizen kunnen kopen. Particuliere bedrijven kunnen rekenen op de steun van de overheid. Etagewoningen zijn ook een oplossing, merkt Santokhi op. Al jaren roepen organisaties en projectontwikkelaars op om het appartementsrecht in orde te krijgen. Zonder succes.

Het staatshoofd heeft aan Assembleevoorzitter Marinus Bee gezegd, die ook op de launch van de website aanwezig was, dat er over die wet nader afstemming komt. Santokhi: “Want die wet is toentertijd in 2009 ingediend als onderdeel van een pakket van wetswijzigingen voor Burgerlijke Wetswijzigingen en Burgerlijk Wetboek. Appartementsrecht is een van die zaken. Die kunnen we snel ‘pushen’ en dat goedkeuren, zodat ook die status van appartementsrecht goed geregeld is en mensen op grond daarvan ook een titel kunnen krijgen.”

“In de stad hebben we al een stuk grond geïdentificeerd,” vervolgt Santokhi. “De vicepresident heeft de opdracht al gegeven om de juridische staat van die grond te onderzoeken. Als de status duidelijk is, kunnen we direct die bekendmaking aan de samenleving presenteren, om bedrijven te vragen of ze belangstelling hebben. Of ze bereid zijn zulke (hoge) etages, zoveel woningen te bouwen. En als we daar 1000 tot 2000 kunnen neerzetten…”. Santokhi merkt op dat de etagewoningen ook als overgangswoningen kunnen dienen. Bijvoorbeeld voor mensen die er voorlopig gaan wonen totdat hun eigen huis in orde is. 
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel