DOE-voorzitter over jaarrede: “Leef na wat je zegt”

Steven Alfaisi
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Oktober 2021 14:22

Voor mij lezen

De jaarrede van president Chan Santokhi is er volgens DOE-voorzitter Steven Alfaisi opnieuw één geweest van opsomming van wenselijkheden en goede voornemens. Echter is hij van mening dat de regering-Santokhi niet naleeft wat die zegt. De leider van DOE mist concrete acties vanuit de regering.

"We zijn niet anders gewend van de jaarredes van de afgelopen tientallen jaren en deze was niet anders. Mooie woorden en plannen over wat men gaat doen en deze presenteren is fantastisch, maar die raken mijn hartje niet. Mijn gegeven vertrouwen is intussen geschaad. Doen nu, dat is voor mij het meest waardevolle en precies daarin zijn de rest van de samenleving en ik geïnteresseerd," zegt Alfaisi in gesprek met Suriname Herald.

Hij tekent op dat wij nog steeds zitten met zaken die men had beloofd aan te pakken. "De informele goudsector, abnormaal hoog kwikgebruik, een eenzijdige productiesector en negatieve groei van de economie, onduidelijk sociaal vangnet programma, toenemende belastingdruk op loontrekkers, het ontbreken van een anti-corruptie commissie, politici en functionarissen die hun vermogen notarieel nog niet hebben vastgelegd, nepotisme, inferioriteit bij benoemingen etc.," somt de politicus op.

Echter ziet hij tussen al deze zaken ook positieve bewegingen op het monetaire vlak. Hij noemt daarbij de koers die al een tijdje stabiel is. "Evenwel komt dit met een prijs van het omhoogschieten van de inflatie. Ik zie ook wat goede zaken gebeuren op het vlak van het versterken c.q. de onafhankelijkheid van de rechtsstaat inzake de rechterlijke Macht, het Openbaar Ministerie en een aantal andere instituten. Maar, een stabiele wisselkoers is niet voldoende," meent Alfaisi.

Hij is verder van mening dat de regering heel wat zaken achterwege moet laten. "Opgeblazenheid, populisme, middelmatigheid, nepotisme en het maken van vele loze beloften moet deze regering achterwege laten en beter doen. Men moet kiezen voor eerlijkheid, transparantie, rechtvaardigheid, deskundigheid, duurzaamheid en Suriname en de Surinamer op de eerste plaats zetten," benadrukt de politicus.

Jerrel Harderwijk

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel