Gedrag NPS geen teken van tevredenheid

NPS-voorzitter Gregory Rusland legt een krans bij het standbeeld van oud-voorzitter Johan (Jopie) Adolf Pengel bij de 75ste verjaardag van de Nationale Partij Suriname. Foto: NPS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

29 September 2021 17:01

Voor mij lezen

"A no te ye gedraag yu tap wan bepaalt fasi wil zeggen dat i de tevreden. Alla besluit sa ye teki i mus evalueer. Voor ons zijn vervroegde verkiezingen geen probleem. We kunnen elk moment naar de verkiezingen", sprak NPS-voorzitter Gregory Rusland bij de kranslegging in verband met de 75ste verjaardag van de NPS. Er zijn vanochtend kransen gelegd bij het standbeeld van oud-voorzitter Johan (Jopie) Adolf Pengel.

De voorzitter van de NPS bracht de oprichting in historisch perspectief. Het ideaal van de partij was om te gaan naar een zelfstandig Suriname, sprak Rusland. "Er zijn andere issues aan de orde gekomen en één daarvan is het Surinaamse volk verheffen."

Voorts zei de NPS-voorman dat onderwijs een van de belangrijkste zaken is om te kunnen overleven in deze wereld. "Wij hebben de verantwoordelijkheid over onderwijs. Wij moeten ervoor zorgen dat elke Surinamer een zo hoog mogelijke opleiding geniet. Als NPS zullen wij er alles aan doen." De NPS heeft constant in haar bestaan gewerkt aan zelfstandigheid. Pengel was al bezig met de gedachte dat Suriname haar eigen richting bepaalt en geniet van de rijkdommen.

Rusland zegt dat mede door de onafhankelijkheid onder leiding van premier Henck Arron, het land op eigen benen kon staan. Vanaf toen stond de partij voor zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid en geen handen ophouden.

Rusland bracht in herinnering dat de NPS zich ook heeft beziggehouden met woningbouw. "Verschillende woningbouwprojecten zijn gedaan door de NPS. Te i wan du sani in a kondre i mus ab moni. Te i ab verantwortu dan zorg je voor een goed investeringsklimaat. Wij hebben investeerders naar Suriname gebracht."

Hij zegt dat gewezen president Ronald Venetiaan de voorzieningen heeft getroffen om multinational Iamgold naar Suriname te brengen. We hebben gezorgd dat het bedrijf heeft geïnvesteerd. "A pis ten sa a kondre ben broko daarom werd maar er vijf procent royalty geïnd. Daardoor zijn ook andere bedrijven gekomen. Wij hebben het vertrouwen gecreëerd."

Hoewel de NPS het niet eens is met de huidige situatie in het land, zegt Rusland dat de partij daarvoor niet heeft gekozen. Naar zijn zeggen is de basis die in 2010 is gelegd, door wanbeleid van de regering-Bouterse vernietigd. "Nu ziet men wat het belang van de NPS is in het staatsbestel. Wij willen een bijdrage leveren. Wat we nu meemaken verdient het volk niet," aldus Rusland.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel