COLUMN: Doemscenario

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 September 2021 14:00

Voor mij lezen

Terwijl sommige landen de wereld op hun knieën smeken om coronavaccins, kunnen wij in Suriname er bij wijze van spreken mee baden. We hebben zo veel dat we er geen raad mee weten. We zouden er bij wijze van spreken mee kunnen baden of wet T-shirt coronaparty's houden. Als ik alles optel wat Suriname aan vaccins heeft gekocht en van bevriende landen heeft gekregen of nog moet krijgen, zou het daarvoor in aanmerking komend deel van de samenleving misschien wel vijf prikjes kunnen krijgen.

Ja, ik overdrijf een beetje, maar u begrijpt wel wat ik bedoel. Wi abi bogo bogo vaccins. Zo veel hebben we dat we de euvele moed hebben om ze gewoon te laten expireren, want een groot aantal van ons is nog niet ready voor die shot. Alsof het vervallen blikjes doperwten of sardientjes zijn. Beseffen we wel hoeveel kapitaal daarmee verloren gaat - al is het niet ons geld dat ze heeft gekocht - maar meer nog hoeveel menselijk leed bespaard had kunnen worden in Suriname en andere delen van de wereld.

Beseffen we dat wel? Nu is het vaccin nog gratis, fu soso, fu noti. Wat zal er gebeuren als op een bepaald moment besloten wordt dat voor het prikje betaald moet worden? Zullen de nog-niet-geprikten dan klagen dat ze gediscrimineerd of in apartheid geduwd worden en niet gevaccineerd kunnen worden, omdat het te duur is en ze niet kunnen betalen? Wat zal op dat moment de teneur van de discussie zijn? We blijven maar voort sjokken in de crisis en deelnemen aan oeverloze discussies terwijl dagelijks circa vijf landgenoten toegevoegd worden aan de alsmaar langer wordende tragische Covid-19-statistiekenlijst.

Een familielid, dat een beetje kennis heeft van de medische wereld, zegt dat het in de meeste gevallen waarbij iemand nu aan Covid-19 doodgaat gaat om wat in vaktermen genoemd wordt preventable deaths, sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden. Mensen van wie een deel door eigen schuld of nalaten besmet is geraakt, maar ook mensen die vanwege falen in ons zorgsysteem niet de juiste zorg konden krijgen. Een paar maanden geleden toonden enkele ondernemers zich bereid mee te willen werken aan incentive programma's waarbij burgers die het coronaprikje nemen beloond worden.

Ook president Santokhi stond daar niet onwelwillend tegenover. Stappen om daar echt invulling aan te geven zijn nauwelijks gezet. Misschien moet de aanpak nu over die boeg gegooid worden om sneller de gewenste kudde bescherming te realiseren. Of zal de huidige golf zoveel mensen besmetten dat haast iedereen die niet aan de ziekte bezweken is op natuurlijke wijze 'gevaccineerd' wordt. Dat scenario is wat mij betreft geen plezierige, omdat dit zeker veel dodelijke slachtoffers zal vergen. Dat kunnen we niet hebben.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel