COMMENTAAR: NPS 75 jaar

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 September 2021 12:00

Voor mij lezen

DE NPS, NATIONALE Partij Suriname bestaat woensdag vijfenzeventig jaar. De partij is van historische betekenis geweest en heeft markante persoonlijkheden voortgebracht en in haar bestaan veel tot stand gebracht, zoals de onafhankelijkheid van het land. Ze heeft echter ook stormen moeten doorstaan zoals de staatsgreep van februari 1980.

Johan Ferrier behoorde in 1946 tot de oprichters. De eerste voorzitter was Gerard van der Schroeff. NPS-politici, onder wie Johan Adolf Pengel, Henck Arron, Ronald Venetiaan, Jules Sedney en Franklin Essed, hebben elk op hun eigen manier een voortrekkersrol vervuld binnen het machtscentrum. Daarnaast hebben jongere kaders hun stempel gedrukt op de slagkracht van de partij, ofschoon in de latere jaren van ambitieuze jongeren de klacht doorsijpelde dat jonge intellectuelen nauwelijks voet aan de grond kregen in besluitvormingsprocessen.

De historie van de partij is veelomvattend. Zelfs een greep uit de geschiedenis van de groene partij is dermate interessant dat de redactionele ruimte onvoldoende is om er op verantwoorde wijze aandacht aan te geven. NPS'ers gaan er prat op het lidmaatschap van de partij op zak te hebben en sympathisant te zijn van een partij die de geest ademt van een overgoten standvastige, betrouwbare, eerlijke en corruptievrije strijdvaardige partij. Ondanks een medaille voor beleving van trouw en andere normen en waarden springt toch in het oog de zichtbare terugloop van de aanhang sedert 2005. Kennelijk door gebrek aan studies bestaat geen helder beeld over de oorzaak van de dramatische terugval in aantal zetels.

Eén van de fundamentele vragen is hoe rechtvaardig het woord 'nationale' in de naam nog is, omdat er vooral de afgelopen vijftien jaar geen of onvoldoende inhoud daaraan is gegeven. Dat maakt vermoedelijk dat de NPS overwegend nog steeds wordt gezien als een "blakaman" of creoolse partij. Het vijfenzeventigjarig bestaan van de NPS geeft voor de leiding en achterban reden tot bezinning tegen de achtergrond van de stevige terugval in zetels terwijl een aanzienlijk aantal stemmen is behaald. De NPS zou het jubileum kunnen aangrijpen om een nationaal congres te houden met als thema's het onrechtvaardige kiesstelsel en de oorzaken van het verlies van met name de bolwerken binnenland, Coronie en Para. De NPS heeft sterk leiderschap nodig om met gemotiveerde structuren zichtbaarder te zijn in het politieke machtscentrum. Ze moet dan wel tegenspel bieden tegen het huidige wanbeleid en zich positioneren als echte nationale partij.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel