Erfgoed als vierde ontwikkelingspoot

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 September 2021 08:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - "Erfgoed vergt veel planning, geld en ook politieke wil. Als dit alles ontbreekt dan kunnen we nog zoveel trainingen organiseren, maar dan gaat het niet lukken." Dat zei erfgoeddeskundige Johan Roozer dinsdag tegen de Ware Tijd op de laatste dag van de capaciteitstraining 'Implementatie erfgoed wet- en regelgeving voor districtscommissariaten' voor districtscommissarissen (dc's) en ambtenaren in Lalla Rookh.

Als vervolg van deze training vindt Roozer, beleidsmedewerker op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), het daarom belangrijk dat er topoverleg plaatsvindt tussen de ministeries die raakvlakken hebben met erfgoed. "Dit om gezamenlijk beleid te kunnen formuleren en te kijken hoe we vanuit die verantwoordelijkheid samen kunnen bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed", aldus Roozer. Vooral omdat de overheid erfgoed als de vierde ontwikkelingspoot van Suriname wil gaan ontwikkelen.

Tijdens de training werden diverse presentaties gehouden om de dc's bewust te maken van wat erfgoed is, het beleid daaromtrent, maar ook de wet- en regelgeving ervan en hoe deze in regionale context toe te passen. "Hierdoor kunnen ze een aanvraag voor een concessie anders beoordelen en kijken ze voortaan ook naar wat de erfgoedwaarde is van de omgeving."

Dc Ludwig Mendelzoon van Brokopondo is nog erg onder de indruk van de verschillende presentaties als de Ware Tijd hem tijdens de pauze spreekt. Voor hem zal het aanwezige erfgoed in zijn district meer aandacht krijgen. Als voorbeeld noemt hij de Afobaka-stuwdam. "Alles dat bijvoorbeeld nog ligt in het meer, zoals de ondergelopen dorpen, behoort tot het maritiem erfgoed. Dit alles moet bewaard blijven, want dit houdt de historie van Brokopondo hoog", benadrukt hij.

Mendelzoon vindt het alleen jammer dat hij over zijn district, dat in 1958 werd gesticht, geen enkel archiefstuk of informatie over deze erfgoedplaatsen op zijn commissariaat heeft aangetroffen. "Dat is eigenlijk heel triest, want als nieuwkomer wil je alvast induiken in documenten. Vandaar dat ik samen met mijn personeel vanaf nu de basis hiervoor ga leggen", belooft hij. De training werd georganiseerd door de directoraten Regionale Ontwikkeling en Cultuur van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Sport en OWC.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel