Venezuela palmt Kellogg-graanfabriek in na sluiting

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

16 Mei 2018 19:19

Voor mij lezen
De autoriteiten in Venezuela hebben een fabriek van de Amerikaanse graanfabrikant Kellogg in beslag genomen. De stap volgt nadat het bedrijf had aangekondigd dat het uit het land vertrouw door de verslechterende economische situatie.

President Nicolas Maduro, die de Verenigde Staten eerder beschuldigde van een economische oorlog tegen zijn regering, noemde de sluiting "absoluut ongrondwettig en illegaal". Hij zei dat de fabriek aan arbeiders was gegeven en de productie zou voortzetten.

Eerder hadden werknemers al gezegd dat ze de fabriek in de centrale stad Maracay dinsdag niet hadden kunnen betreden. De aankondiging komt vóór de presidentsverkiezingen van zondag. "We zijn juridische procedures gestart tegen de bedrijfsleiders van Kellogg's omdat hun exit ongrondwettig is," zei Maduro tegen juichende supporters in de centrale staat Carabobo.

"Ik heb de beslissing genomen om het bedrijf aan de werknemers te geven, zodat ze kunnen blijven produceren voor de mensen." De gehavende economie van Venezuela is getroffen door dalende olie-inkomsten en de sterk dalende waarde van zijn valuta, de Bolivar. Het heeft ook één van de hoogste inflatiecijfers ter wereld.

Kellogg is de nieuwste multinational die zijn activiteiten in Venezuela stopt of terugschroeft, onder verwijzing naar strikte valutacontroles, een gebrek aan grondstoffen en een stijgende inflatie. De bedrijfsleiding zei dat zij hoopte in de toekomst terug te keren naar Venezuela en waarschuwde tegen de verkoop van haar merken "zonder de uitdrukkelijke toestemming van de Kellogg Company".

In 2016 nam de Venezolaanse regering een fabriek over die toebehoorde aan de Amerikaanse hygiëneproducent Kimberly-Clark, nadat deze had aangekondigd de activiteiten stop te zetten omdat ze geen grondstoffen kon verkrijgen. De in Texas gevestigde firma heeft onlangs bij de Wereldbank gevraagd een arbitrageprocedure te starten tegen Venezuela.

President Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, legt de schuld van de problemen van het land bij een "economische oorlog" die wordt gevoerd door buitenlandse regeringen en bedrijven. Zijn critici zeggen dat wanbeleid door de overheid de belangrijkste oorzaak is.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel