Drastische stijging vrachtkosten werken door in prijzen

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

27 September 2021 10:43

Voor mij lezen
loading foto
previous next


De drastische stijging van vrachtkosten voor het transporteren van containers via zeehavens, heeft gemaakt dat de prijzen van de basis en strategische goederen alsook op luxegoederen omhoog zijn gegaan. De CIF-prijzen (inkoopprijzen) voor de import van basis- en strategische goederen zijn gemiddeld met 78% gestegen in de afgelopen periode.

De afdeling Algemeen Economisch Beleid van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft de enorme stijging van de transportkosten bij de analyses van de importen ook waargenomen. Deze stijging maakt dat de inkoopprijzen van goederen afhankelijk van de afstand vanuit welke zeehaven ze geleverd worden, als gevolg hiervan ook stijgen.

Sommige havens sluiten nog altijd plotseling door de Covid-19 situatie en er is ook een tekort aan lege containers. De prijs voor het vervoer van 40ft container stijgt op weekbasis met 3%. Het gebruik van zeecontainers kostte vóór de pandemie ongeveer US$ 2000. De containerprijzen zijn nu vijfmaal duurder geworden dan voor de Covid-19 pandemie, zegt het ministerie in een persbericht.

De verwachting is dat de kosten voor vervoer via zee weer gaan dalen, maar zeker niet vóór 2023. En hoewel de capaciteit omhoog zal gaan, zullen de kosten niet teruggaan naar het niveau van voor de coronacrisis.


Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel