'Geen Covid steun voor resorteigenaren Boven Suriname'

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

SIPALIWINI - "Wij hebben geen Covid-19 ondersteuning en ook geen medewerkerstoelage ontvangen," klagen de resorteigenaren in Boven Suriname. Zij zeggen al het nodige te hebben gedaan om in aanmerking te komen.

Enkele vereisten zijn ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, lid zijn van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), formulieren met belangrijke gegevens invul-len en gedurende de pandemie gesloten zijn geweest.

Lichte verbetering

Kenpris Sisa van Jungle Resort Pingpe dat over zes gerieflijke huizen beschikt is in 2010 op een ei-land tegenover het dorp Pingpe geopend, maar moest door de pandemie sluiten. "Er kwamen sinds afgelopen jaar maart geen gasten meer. Toen Covid 19 zijn intrede deed in ons land zijn alle reserveringen geannuleerd. Ik moest uiteindelijk mijn vijftien medewerkers bedanken omdat ik ze niet meer kon betalen en de Covid toelage uitbleef." Volgens de eigenaar kreeg hij een telefoontje met de mededeling om een nieuwe bankrekening-nummer te openen, omdat het niet lukt om de Covid 19 ondersteuning op zijn rekening over te maken.

"Ik weigerde, aangezien ik al jaren zaken deed met de Godo Bank en Finabank. Zelfs uit het buitenland wordt geld voor mij op deze rekeningen overgemaakt," zegt de ondernemer. Hij kan sinds kort weer iets vrijer ademen, want sinds augustus druppelen de gasten weer binnen. "Het zijn uitsluitend Surinaamse gezinnen of kennissen die samen onze oorden afhuren en alles zelf doen, ook koken. Er worden momenteel geen dorpswandelingen gemaakt." De eigenaar zegt dat geprobeerd wordt de gasten niet in contact te laten komen met de lokale mensen. "De mohana regels passen wij toe in de vakantie oorden."

Toch proberen

Armand Abauna is eigenaar van Menimi Eco resort tussen de dorpen Nieuw Aurora en Guyaba. Hij heeft vijftien personen in dienst. "Ik weet niet waaraan het ligt dat wij, lodgehouders van Boven Suriname, geen Covid-noodhulp hebben ontvangen", zegt hij bijna moedeloos. De ondernemer vertelt hetzelfde verhaal als Sisa. "Er is nul cent op een speciaal door mij geopende Covid rekening gestort." Amatomujee die al enkele jaren bij Memimi Eco Resort als schoonmaakster werkt zegt in maart een rekening te hebben geopend bij Surichange Bank ,"maar men heeft nooit wat voor mij gestort." Sommige eigenaren zoals Andre Kaise van het Vakantie-eiland Isadou en Ralph Weeks van Sutikamia Eco resort bij Botopasi, hebben nooit een formulier ingevuld. De eerste wil het wel proberen, in de hoop dat zijn tien medewerkers in aanmerking komen voor de ondersteuning. Maar zijn collega Weeks zal dat niet doen.

SHATA weet van niets

SHATA is de organisatie die de toeristenindustrie moet bevorderen. Voorzitter Sylvia Ang: "Niet alle resorts zijn aangesloten bij onze organisatie. Zij hebben ons ook niet gezegd dat ze geen Covid-ondersteuning hebben ontvangen." Volgens haar is er sprake van meerdere soorten ondersteuning gedurende de Corona pandemie. "Ik weet echt niet waarover zij het hebben. Gaat het om noodhulp voor bedrijven of om een toelage voor de medewerkers. "Was SHATA hiervan op de hoogte, dan zouden wij al met de verantwoordelijke minister gesproken hebben." .-.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait