Duitsland: Partij bondskanselier valt zwaar terug

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous next


De centrumlinkse sociaal-democraten (SPD) van Duitsland stevenen af ??op een verkiezingsoverwinning, aangezien de verwachte resultaten er steeds somberder uitzien voor de partij van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel. De opvolger van Merkel, Armin Laschet, zweert nog steeds een regering te vormen, maar zijn conservatieve CDU-partij heeft zijn slechtste prestatie in de geschiedenis gezien.

De SPD leidt momenteel met een kleine marge, maar de resultaten zijn nog niet definitief. Hun leider Olaf Scholz zegt dat zijn partij een duidelijk mandaat heeft om te regeren.

Leiders van Alternative for Germany (AfD) zetten een dapper gezicht nadat de geprojecteerde verkiezingsresultaten toonden dat de steun van de extreemrechtse partij was weggevallen. Ze zeiden dat ze verheugd waren dat de conservatieven van bondskanselier Angela Merkel terugzakten naar hun slechtste resultaat ooit.

De stemming was ingetogen in een restaurant in Berlijn waar partijleiders en enkele tientallen leden zich hadden verzameld nadat de partij er niet in slaagde de 12,6% die ze vier jaar geleden behaalde, te verbeteren. Ze moeten in plaats daarvan genoegen nemen met 10-11%.

"Als dit resultaat stand houdt, zou dit betekenen dat Merkel mijn voormalige partij heeft geruïneerd", zei AfD-ereleider Alexander Gauland, die lid was van de christen-democraten (CDU) van de vertrekkende kanselier voordat hij zich bij de extreemrechtse partij aansloot.

"Ondanks ons relatief zwakkere resultaat hebben we onze missie volbracht: Merkel is uit", voegde Gauland eraan toe en kreeg applaus.

Het AfD is verzwakt door een interne machtsstrijd tussen co-leider Joerg Meuthen, die de partij wil zuiveren van leden met vermoedelijke banden met neonazistische groepen, en een meer nationalistisch kamp dat geen noodzaak tot actie ziet.

Het verzet tegen lockdowns en afstandsregels tijdens de pandemie hebben kiezers ook afgeschrikt, zeiden opiniepeilers vóór de verkiezingen.

Uit exit-peilingen bleek dat de sociaaldemocraten net aan de kant stonden of vrijwel gelijk stonden met de conservatieven.

Het AfD stormde in 2017 voor het eerst het nationale parlement binnen, gesteund door kiezers die boos waren op het besluit van Merkel in 2015 om bijna een miljoen asielzoekers uit het Midden-Oosten en Afrika te verwelkomen. Het wordt gemeden door alle reguliere politieke partijen, die het ervan beschuldigen verdeeldheid te zaaien door verbale aanvallen op moslims en migranten. Het AfD ontkent racistische opvattingen te koesteren.

Nu de verkiezingen nek-aan-nek zijn, zullen de conservatieve kandidaat Armin Laschet en zijn SPD-rivaal Olaf Scholz moeten wachten op de definitieve resultaten voordat ze de overwinning uitroepen.

Gauland probeerde een zilveren randje in het resultaat te zien en zei dat verzwakte conservatieven in de verleiding zouden kunnen komen om hun beslissing om nooit met het AfD samen te werken, zelfs niet in de oppositie, terug te draaien.

"Als Scholz kanselier wordt, moet de CDU van koers veranderen en dan is er een kans dat we met de CDU kunnen samenwerken", zei hij.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait