Erkenning voor een grootheid van Bekoysi

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - “Ik ben blij en voel me vereerd met de award”, reageert Akese Paitoe trots. “Ik heb het gevoel het met een dansje te begroeten.” Samen met kunstenaar Marcel Pinas kwam Paitoe in aanmerking voor de Gaanman Gazon Matodja Award; een bijzondere eer

Paitoe is nu dan wel van middelbare leeftijd, decennia geleden was hij een ware stuwende kracht voor sportende marronjongeren in Paramaribo. Samen met zijn vrouw Mathilda is hij er misschien wel hoofdelijk aansprakelijk voor dat die bevolkingsgroep nu jaren later zo prominent aanwezig is in het hedendaagse voetbal in Suriname en in sommige gevallen zelfs ver daarbuiten. Immers, die tak van sport genoot toen toch wel hun voorkeur.

"Prettig dat ze ons niet zijn vergeten en dat we die waardering krijgen iets goed te hebben neergezet", meent Mathilda. Beiden hebben als hoogtepunt van hun voetbalinteresse ervaren, het bezoeken van de wedstrijd in het toenmalige Suriname Stadion waar de legendarische Braziliaanse ster Pelé heeft gespeeld. "We waren blij hem in levende lijve te zien, maar teleurgesteld dat we de wedstrijd verloren."

Santa Cruz

Paitoe (76) zet zich al vanaf de jaren zestig in voor de voetbalsport in Suriname. Hij richtte de vereniging Santa Cruz op en zette zich in die jaren in voor het ontwikkelen van voetbaltalenten onder de marronjeugd in Paramaribo en omstreken. Sterk gedreven door liefde voor de voetbalsport, zette het hele gezin zich onder leiding van papa Akese in voor de club. Zij hadden de boodschap van de noodzaak van vrijwilligerswerk onder de jeugd begrepen. Onbaatzuchtig en liefdevol waren zij er voor het gemeenschapswerk, dat zij niet uit boeken hebben geleerd, maar oprecht en overtuigd vanuit hun binnenste kwam. De familie trok naar verscheidene dorpen in het binnenland om de noodzaak van talentontdekking op gang te brengen.

Manusje-van-alles

En soms ging dat geweldig, maar op andere momenten waren er tegenslagen. Nog steeds enigszins teleurgesteld, brengt Paitoe in herinnering dat er voorbereidingen waren getroffen een bezoek aan Nederland te brengen, maar dat door interne zaken de trip niet doorging. "Santa Cruz is het eerste en enige voetbalteam dat georganiseerd speelde in de competitie te Beekhuizen, met een record van zeven kampioenschappen", rakelt hij trots op. Zelf heeft hij niet echt een persoonlijke voetbalhistorie. Hij heeft wel in Godo Holo enkele jaren gespeeld, maar hoofdzakelijk was hij trainer, voorzitter en referee van Santa Cruz, een manusje-van-alles.

Erkenning

Ondanks hun betrokkenheid en commitment hebben ook zijn kinderen het niet ver geschopt in de voetballerij. Dat neemt van hun harde werken natuurlijk niets weg. "Velen kunnen zich nog herinneren de gerespecteerde en alombekende en langstzittende voorzitter van Beekhuizen, meneer De Rooy, een organisator van de bovenste plank. En wie de naam van Beekhuizen en de plaatsen als Abrabroki en Land van Dijk in de mond neemt, praat over een walhalla van talent", onthult Paitoe.

Zijn passie wordt zichtbaar getriggerd als hij een virtuele reis terug in de tijd maakt en verhaalt hoe hij en zijn vrouw, met wie hij toen aan de Hernhutterstraat te Abrabroki woonde, het een genoegen vonden de jongens uit een grote pot te eten en te drinken te geven. Dat versterkte de saamhorigheid, vond hij. De band was hecht en dat vertaalde zich in de prestaties op het veld. "Die tijd was voor mij de prettigste tijd in de wereld", vertaalt hij zijn gevoelens.

Betaling nu

Het maakte helemaal niet uit dat voor instandhouding van Santa Cruz hij een beroep moest doen op zijn persoonlijke geldbuidel. Voor een voetbalschoen betaalde hij toentertijd 23 gulden. Een aantal behoeftige jongens tussen vijftien en twintig jaar ving hij thuis op en verzorgde hen volledig. Met grote hilariteit laat hij zich ontvallen dat een liter spijsolie twee gulden kostte en 25 kilo rijst twaalf gulden. "Ik kookte voor die jongens. Mi na bori man." Voor alle tijd in die jeugd gestopt, voor al die onbaatzuchtigheid, komt nu dus de betaling: de Gaanman Gazon Matodja Award. -.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait