Ruben del Prado nieuwe voorzitter stichting Leraren Frans in Suriname

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 September 2021 20:15

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De stichting Leraren Frans in Suriname heeft een nieuwe voorzitter in de persoon van Ruben del Prado, dat bevestigt de Franse ambassadeur in Suriname Antoine Joly tegenover de Ware Tijd.

"De vorige voorzitter van de stichting was de in Congo geboren Irène Mugisho. Zij is de vrouw van de voormalige Unicef vertegenwoordiger. Ze is onlangs samen met haar man uit Suriname vertrokken. Dus heeft deze stichting nu een andere voorzitter", zegt Joly.

De Franse ambassadeur die begin oktober vertrekt uit Surinameis is niet helemaal tevreden over de uitvoering van de plannen van de ambassade in Suriname met betrekking tot het promoten van de Franse cultuur. Het binnenkort openstellen van een bibliotheek met meer dan tweeduizend Franstalige boeken bij de stichting Leraren Frans in Suriname stemt hem wel goed. "Dan kunnen mensen meer lezen in het Frans, wat de taalvaardigheid stimuleert."

Joly meldt dat de internationale 'Alliance française' de stichting formeel zal ondersteunen. "Deze wereldwijde, internationale organisatie zal ook erop toezien dat de naam en het logo van de Alliance française in Suriname beschermd zullen zijn, wat voorheen niet het geval was. Daarnaast zal de stichting hun accommodatie moeten uitbreiden, zodat er ook sociale activiteiten ontplooit kunnen worden. Die activiteiten zijn ook onderdeel van de taken van de stichting."

Ruben del Prado zegt dat hij in Suriname is opgegroeid omringd door de Franse taal en Franse muziek. "De grammofoonplaten collectie van mijn vader zat stampvol prachtige Franse muziek, en mijn moeder was Frans lerares op de Henri J Emanuels School - een lagere school." Hij spreekt zijn dank uit aan de binnenkort vertrekkende Franse Ambassadeur, "zonder wie deze stichting het levenslicht niet zou hebben gezien en nu niet klaar zou zijn voor een gezonde expansie en een hechte samenwerking met de 'Alliance française."

Joly vertelt ook dat er diverse trainingen zijn gehouden om de kwaliteit van de Franse docenten te verbeteren en er zijn al verschillende samenwerken opgezet met de Franse counterparts in Frans- Guyana. De ambassade zal zo snel als mogelijk ook de Franse filmavonden weer opstarten. "Maar dan wanneer de Covid-19 pandemie dat toelaat."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel