Tijdperk Merkel afgesloten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 September 2021 14:05

Voor mij lezen

BERLIJN - Duitsland stemt zondag voor de parlementsverkiezingen. Die luiden het einde van de regeringsperiode van bondskanselier Angela Merkel in. Zo'n 60,4 miljoen kiezers mogen beslissen welke partij het voor het zeggen krijgt in het EU-land met de meeste inwoners en de grootste economie.

De opkomst bij verkiezingen is in Duitsland doorgaans hoger dan in andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie op een recordaantal poststemmen gerekend. Aan de verkiezingen doen 47 partijen mee.

Volgens Duitse media is dat het grootste aantal deelnemende partijen sinds de hereniging van Duitsland. Daarnaast is 33 procent van de kandidaten een vrouw en dat is ook een record. De twee kandidaten die de grootste kans hebben om scheidend bondskanselier Merkel op te volgen, zijn wel mannen. Haar partijgenoot Armin Laschet, de CDU-leider en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, en minister van Financiën Olaf Scholz van de centrumlinkse SPD gaan met hun partijen aan kop in de peilingen. Direct na het sluiten van de stembureaus worden exitpolls verwacht. De SPD ging kort voor de verkiezing nog nipt aan kop in de peilingen, maar het conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU was de partij tot enkele procentpunten genaderd.

De winnaar krijgt naar verwachting niet genoeg zetels om alleen te kunnen regeren. Dit betekent dat met minstens één en waarschijnlijk twee andere politieke partijen een coalitie gevormd moet worden.

Nu.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel