Duitsland naar stembus voor opvolger Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de staatspremier van Noord-Rijnland-Westfalen, partijleider van de Christen-Democratische Unie (CDU) en kandidaat voor kanselier, Armin Laschet, wonen een bijeenkomst bij voorafgaand aan de stembusgang op 26
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 September 2021 10:16

Voor mij lezen
loading foto
previous De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de staatspremier van Noord-Rijnland-Westfalen, partijleider van de Christen-Democratische Unie (CDU) en kandidaat voor kanselier, Armin Laschet, wonen een bijeenkomst bij voorafgaand aan de stembusgang op 26 september. (Foto: Reuters) next


De strijd om de populaire, lang dienende bondskanselier Angela Merkel op te volgen, kan nauwelijks intenser zijn nu Duitsers naar de stembus gaan bij parlementsverkiezingen. De straten van Berlijn zijn het toneel van de jaarlijkse marathon, maar de grootste race vindt door het hele land plaats.

In een laatste poging om te stemmers te trekken, sloot de vertrekkende kanselier zich aan bij de conservatieve kandidaat Armin Laschet tijdens een bijeenkomst op zaterdag in zijn woonplaats Aken. De laatste opiniepeilingen suggereren dat een onwaarschijnlijke overwinning binnen hun bereik zou kunnen liggen.

Op het spel staat het leiderschap van Europa's machtigste economie. Meer dan 60 miljoen Duitsers boven de 18 komen in aanmerking om vandaag te stemmen.

Merkel is sinds 2005 aan de macht, maar is van plan om na de verkiezingen af ??te treden, waardoor de stemming een gebeurtenis wordt die het tijdperk zal veranderen om de toekomstige koers van Europa's grootste economie te bepalen.

Een verdeeld electoraat betekent dat na de verkiezingen leidende partijen elkaar zullen peilen voordat ze beginnen aan meer formele coalitieonderhandelingen die maanden kunnen duren, waardoor Merkel (67) een toezichthoudende rol krijgt.

De conservatieve kandidaat ArminLaschet, die samen met Merkel campagne voerde in zijn eigen kiesdistrict Aken, zei zaterdag dat een linkse alliantie onder leiding van de SPD met de Groenen en de extreemlinkse Linke-partij Europa zou destabiliseren.

"Ze willen ons uit de NAVO halen, ze willen deze alliantie niet, ze willen een nieuwe republiek", zei Laschet (60). "Ik wil niet dat Linke in de volgende regering zit."

Tegenkandidaat van Laschet is Olaf Scholz van de SPD, de minister van Financiën in Merkels rechts-linkse coalitie die alle drie de televisiedebatten tussen de leidende kandidaten won. Scholz (63) heeft een linkse alliantie met Links niet uitgesloten, maar zei dat het NAVO-lidmaatschap een rode lijn was voor de SPD.

Na een op het binnenland gerichte verkiezingscampagne zullen de Berlijnse bondgenoten in Europa en daarbuiten wellicht maanden moeten wachten voordat ze kunnen zien of de nieuwe Duitse regering klaar is om zich met buitenlandse kwesties bezig te houden in de mate die ze zouden willen.

Door het versplinterde politieke landschap is een coalitie van drie partijen waarschijnlijk. De laatste opiniepeilingen gaven de sociaal-democraten een nipte voorsprong, maar de conservatieven hebben de kloof de afgelopen dagen verkleind en veel kiezers waren nog steeds onbeslist.

In de meest waarschijnlijke coalitiescenario's vormt ofwel de SPD ofwel het conservatieve CDU/CSU-blok - wie het eerst komt - een alliantie met de Groenen en de liberale Vrije Democraten (FDP).

Scholz vertelde aanhangers in zijn eigen kiesdistrict in Potsdam bij Berlijn dat hij nog steeds hoopte dat de SPD en de Groenen een meerderheid zouden krijgen om alleen te regeren zonder een derde partner.

"Hoe sterker de SPD, hoe gemakkelijker het zal zijn om een ??coalitie te vormen", zei Scholz. "Ik weet niet wat mogelijk zal zijn, maar misschien is het mogelijk om bijvoorbeeld een coalitie van SPD-Groenen te vormen. Ik geloof dat het mogelijk is. We zullen zien."

Zowel de conservatieven als de FDP verwerpen een Europese "schuldenunie" en willen ervoor zorgen dat de gezamenlijke lening van de Europese Unie om het herstelpakket van het blok tegen het coronavirus te financieren eenmalig blijft. De SPD heeft gesproken over het nemen van stappen in de richting van een fiscale unie.

De Groenen zijn voorstander van een gemeenschappelijk Europees fiscaal beleid ter ondersteuning van investeringen in milieu, onderzoek, infrastructuur en onderwijs.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel