Exporterende KMO's hebben onvoldoende vertrouwen in beleid

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 September 2021 08:18

Voor mij lezen
loading foto
previous next


De huidige economische crisis heeft een negatief effect op de bedrijfssituatie van ondernemingen, met name exportgeoriënteerde kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s). Dit effect is versterkt na de uitbraak van het Covid-19 virus. Onderzoek laat zien dat 17 procent van de KMO’s in Suriname internationaal actief is via handel, investeringen of andere vormen van samenwerking met buitenlandse partners. Het onderzoek was voor de coronacrisis uitgevoerd onder een niet-representatieve steekproef van 104 KMO’s uit Paramaribo, Wanica en Commewijne. Bedrijven met 10 tot 49 medewerkers zijn ‘kleine ondernemingen’ en bedrijven met 50 tot 249 medewerkers zijn ‘middelgrote ondernemingen’.  

Gering vertrouwen
Onlangs konden de exporterende KMO’s uit bovengenoemd onderzoek vooruitblikken en hun mening geven over het huidige exportklimaat. De KMO’s gaven hun vertrouwen in het huidig economisch en buitenlands beleid een gemiddelde score van 4,1 op een schaal van 10. Nederland, Guyana en Frans-Guyana zijn aangeduid als belangrijke exportbestemmingen, maar er zijn verschuivingen in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Export naar de regio wint stilaan terrein; tweeënzeventig procent van de exporterende KMO’s hoopt in de toekomst nieuwe markten aan te boren binnen niet-traditionele markten in de Caricom.

Tenminste vijftig procent van de  ondernemingen ziet gebrek aan financiële middelen als belangrijkste obstakel voor internationalisering. Andere obstakels zijn gebrek aan informatie over kansen en mogelijkheden op buitenlandse markten, gebrek aan expertise om potentiële kansen op buitenlandse markten te analyseren en gebrek aan kennis van buitenlandse zakelijke omgevingen.

Economische diplomatie
De exportgeoriënteerde KMO’s overwegen met het groeiend herstel van de wereldeconomie om meer producten of diensten in het buitenland aan te bieden. De KMO’s hebben hiervoor ondersteuning in de vorm van economische diplomatie nodig. Economische diplomatie is de inzet van overheidsrelaties en overheidsinvloed om internationale handel en investeringen te bevorderen. De ondernemingen vragen om een goede coördinatie van het economisch en buitenlands beleid en om ondersteuningsinstrumenten. Dit om als sector een coherent en effectief antwoord te bieden op huidige uitdagingen en kansen.

Er is ook behoefte aan een gemeenschappelijke, duidelijke en alomvattende visie van de overheid op de internationale expansie van KMO’s die het concurrentievermogen van de economie zal versterken. Over het algemeen zijn exporterende KMO’s concurrerender omdat ze productiever, innovatiever en kennisintensiever zijn.

De exporterende KMO’s zijn ook bevraagd over hun verwachtingen van economische diplomatie. Maar liefs 78 procent reageerde positief op de vraag:  ‘Moet Suriname een sterkere economische diplomatie ontwikkelen, die de gemeenschappelijke economische belangen van de kmo-sector internationaal bepleit en verdedigt?’ Met dit duidelijk signaal bevestigen KMO’s de toegevoegde waarde van een sterke(re) Surinaamse stem om hun economische belangen internationaal te verdedigen en te bevorderen.

Tastbare beleidsmaatregelen
De KMO’s vragen met de inzet van economische diplomatie om tastbare beleidsmaatregelen van de overheid. In hoofdzaak gaat het om: (1) Verdediging van Surinaamse economische belangen in het buitenland, pleiten voor het Surinaams belang en verbeteren van de zichtbaarheid of het imago van Suriname, (2) Het verminderen van handelsbelemmeringen en onderhandelen over bilaterale en multilaterale handelsovereenkomsten, en (3) Ondersteuning van de kmo-sector bij haar samenwerking met buitenlandse partners en investeerders. Voor de KMO’s omvat economische diplomatie dus alle aspecten van bedrijfsondersteuning, van handelsbeleid tot handelsbevordering.

Handelsbeleid en handelsbevordering

Handelsbeleid en handelsbevordering gaan samen en zijn als twee kanten van dezelfde medaille. Handelsbeleid dient om barrières weg te nemen en kansen te creëren voor bedrijven, terwijl handelsbevordering ervoor moet zorgen dat bedrijven deze nieuwe kansen effectief kunnen aanboren. Omgekeerd moeten ‘best practices’ en  marktinformatie die zijn verzameld door het aanbieden van bedrijfsondersteunende diensten via handelsbevordering, verwerkt worden in het handelsbeleid. Hierdoor kunnen belemmeringen worden weggenomen en nieuwe kansen worden gecreëerd. Economische diplomatie is niet bedoeld om alleen door ministeries of overheidsinstanties uitgevoerd te worden; het is een overkoepelend kader voor het optreden van de overheid, overheidsinstanties en bedrijfsorganisaties.

Duidelijke signalen
President Chan Santokhi heeft menigmaal aangeven dat hij economische diplomatie wil inzetten om nationale economische belangen na te streven. Een bijdrage van de diplomatie aan het verdienvermogen van het land is logisch. Om de internationale expansie van KMO’s te verzekeren, dient Santokhi daadwerkelijk overheidsrelaties en overheidsinvloed in te zetten om de commerciële belangen van Surinaamse exportbedrijven te ondersteunen in een steeds complexere en economisch gedreven wereld.

KMO’s worden over de hele wereld gezien als motor van economische groei en werkgelegenheidsschepping. Santokhi dient daarom het huidige exportklimaat tastbaar te verbeteren. Dit is nog meer nodig nu dringende maatregelen nodig zijn om het hoofd te bieden aan de huidige economische crisis. De signalen van de KMO’s zijn duidelijk. Maar zal Santokhi beleid uitzetten dat de internationalisering van KMO’s aanpakt?

Vincent Roep

Bron:
Roep, V.D.L., 2019. De veerkracht van KMO’s in Suriname. Anton de Kom Universiteit van Suriname. In: Academic Journal of Suriname. Issue (10) 3-19.


Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel