'Leatitia weet zich geen raad' weergave realiteit

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 September 2021 08:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Stichting Art Laboratorium Suriname (ArtLab.sr) heeft via het theaterstuk 'Leatitia weet zich geen raad' het onderwerp tienerzwangerschap bespreekbaar gemaakt in district Coronie. Deze manier wordt 'Theater van de Onderdrukten' (TvO) genoemd.

Spelers van ArtLab.sr zijn getraind in de methodiek. "TvO is een concept dat mensen die in een bepaalde onprettige situatie verkeren aanzet tot nadenken en om uiteindelijke in actie te komen. Dit doen we met theater en participatie van de toeschouwer", legt Henna Yngard, TvO-coördinator tevens bestuurslid van ArtLab.sr, uit aan de Ware Tijd.

Vorig weekend werd in het Cultureel Centrum Coronie de derde participatieve voorstelling met als thema tienerzwangerschap gehouden. Bij de vorige twe werden molest op de werkvloer (Tori Oso) en uithuwelijken (Nickerie) opgevoerrd. Yngard geeft aan dat het de bedoeling was dat andere districten werden aangedaan, maar dat de Covid-19-situatie roet in het eten gooide.

Voordat ArtLab.sr een gebied aandoet wordt er eerst onderzoek gedaan naar een specifieke problematiek. Hoewel tienerzwangerschap in heel Suriname voorkomt, blijkt dit fenomeen in het kokosdistrict één van de meest voorkomende sociaal-maatschappelijke problemen te zijn. Vaak wordt bij dit probleem het accent alleen gelegd op de tienermoeder, die wordt afgeschreven van school.

Aangezien tienerzwangerschap in heel Suriname een probleem is, bekijkt de organisatie naar mogelijkheden om het thema ook in de overige districten te brengen. "We zien ook graag dat verschillende private en overheidsorganisaties hun verantwoordelijkheid oppakken en werken aan dit gemeenschappelijk probleem", aldus Yngard.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel