Vier dorpen Langugebied in het donker

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 September 2021 16:04

Voor mij lezen

BOVEN-SURINAME - Bendiwatta, Godowatta, Kajana en Deboo in het Langugebied blijken weken in duisternis gehuld. "Bendiwatta is zelf al zes maanden verstoken van elektriciteit", onthult kapitein Agwending Adaj tegenover de Ware Tijd. Districtscommissaris Frits Dinge bevestigt dat de lichtmotoren kapot zijn. Met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zoekt hij naar "een structurele oplossing voor deze vervelende situatie".

Adaj: "Het is bekend bij vicepresident Ronnie Brunswijk dat de vier dorpen geen elektriciteit hebben. Hij is vaak in het gebied en moet het hebben opgemerkt. Maar deze situatie is tijdens de meetings met hem ook vaak aangehaald." Humphrey Dundas van het directoraat Volkscommunicatie op het kabinet van de vicepresident weigerde tegenover de Ware Tijd te reageren op deze kwestie.

Van de vier dorpen heeft Bendiwatta een eigen lichtaggregaat. De lichtmotor van Kajana moet ook Deboo en Godowatta van stroom voorzien. Die drie dorpen zijn al zes weken in het donker. Dinge geeft aan dat begin september technici van NH naar het gebied zijn gekomen, maar de aggregaten niet aan de praat konden krijgen. Het Langugebied bevindt zich in de Gran Rio, bronrivier van de bovenloop van de Surinamerivier.

De polikliniek van de Medische Zending en de twee woningen van de medewerkers in Kajana hebben zonne-energie, waardoor de verlichting functioneert. "De patiënten kunnen in de avonduren goed worden verpleegd, maar hoe moeten de zieken in het donker naar de poli worden gebracht", vraagt bestuursopzichter Ekson Sane zich af.

Hij wijst op andere punten van zorg. "Behalve dat de lokale bewoners hun ijskast niet meer kunnen gebruiken, willen vele onderwijsgevenden en ook de dorpelingen die een tijd in de stad hebben gewoond niet zonder elektra leven. Aan deze periode zonder stroom moet daarom onmiddellijk een eind komen", klinkt zijn dringende oproep.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel