'Herverkiezing bevestiging dat we het goed hebben gedaan'

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 September 2021 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - "Ik had het wel zien aankomen, maar ben blij. Het is de bevestiging van onze mening dat we het goed hebben gedaan al zeggen we het zelf." Hoewel hij ingenomen is met het verkiezingsresultaat, ziet Ramon Tjon-A-Fat, die vrijdagavond werd herkozen als voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité (SOC), ruimte voor verbetering. "We hebben zes stemmen tegen gehad. Dat wil zeggen dat het beter kon, hoewel ik niet weet wat de motivatie is geweest van die zes lidbonden."

Tjon-A-Fat, die de zegen kreeg van elf sportbonden, zegt dat zijn tegenkandidaat Lionel Blokland het met zes stemmen niet slecht heeft gedaan. "In feite heeft hij zelfs één stem meer dan ik hem had toebedeeld. Maar voor mij maakt niet uit hoe je binnenkomt, al zou het verschil slechts één stem zijn, je bent binnen en uiteindelijk werk je voor de hele groep, voor alle zeventien sportbonden."

De voorzitter benadrukt dat dat zijn visie is en hij die ook naleeft. "Ik zal niet nu een bepaalde houding aannemen tegen de tegenstemmers", verzekert hij. "Na de verkiezingen trek je in principe een streep erachter en ga je door voor de Olympische wereld en de idealen die het Olympisme in feite aan ons probeert aan te leren en ons voor te schotelen die wij overbrengen aan de jongere generatie op school, overal."

In zijn 'overwinningsspeech' hield hij de vertegenwoordigers van de lidbonden ook voor dat zij het bestuur daar plaatsen "en wij hun belangen moeten behartigen". "Maar wanneer wij daar zitten als bestuur kunnen er dingen gebeuren waarbij we het niet eens zijn met de visie van de voorzitter of het bestuur over de dingen die moeten worden gedaan. Dan heb ik mijn verantwoordelijkheid als de geplaatste voorzitter met mijn bestuur om die te corrigeren."

Tjon-A-Fat geeft toe dat het soms "minder leuk of helemaal niet leuk" kan zijn, "maar het hoort bij het beleid". "Waar het op neer komt, is dat de dingen transparant en eerlijk moeten worden gezegd. Juist door communicatie en transparantie geef je de mensen de kans kritiek te uiten en die neem je mee. Je gaat door ten behoeve van het groter doel, de sport en de sporters en het upgraden van het bestuurlijke."

De voorzitter herhaalt wat hij in een eerder interview met de Ware Tijd stelde: "Onze propaganda is het beleid dat we hebben gevoerd." Hij weidt uit: "Hoe je bent omgegaan met mensen wanneer je ze hebt kunnen tevredenstellen in een bepaalde nood of behoefte. Wanneer ze dachten 'het lukt niet', dan ben jij misschien juist de organisatie waarop ze terug kunnen vallen of ze zien dingen gebeuren die ze niet hadden verwacht. Die transparantie en understanding moet je opbouwen."

Tijdens de algemene ledenvergadering werden de verslagen van secretaris-generaal Dennis Mac Donald over 2019 en 2020 goedgekeurd. Verder werd decharge verleend voor het verslag van penningmeester Manodj Hindori over 2019. "De cijfers van 2020 liggen er, maar we wachten nog op de accountant. Dat was een minpunt", geeft Tjon-A-Fat toe. "Het is een punt dat we inderdaad moeten aanpakken."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel