Gepolijste bijl concessie Rosebel is archeologische vondst

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 September 2021 04:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De gepolijste stenen bijl die tijdens graafwerkzaamheden nabij de Pikin Saramacca-concessie van Rosebel Gold Mines (RGM) is aangetroffen, blijkt een archeologische vondst te zijn. Behalve de bijl lagen er potscherven. De nieuwe vindplaats is niet ver van de grot waar in 2019 een eerdere archeologische vondst werd gedaan.

Na de ontdekking van de stenen bijl en de potscherven werden de werkzaamheden direct gestopt en werd de vondst gemeld bij de leiding van RGM, die geheel volgens de Monumentenwet 2002 contact heeft gemaakt met de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur en districtscommissaris Walter Bojanski van Sipaliwini, bestuursressort Boven-Suriname.

Archeoloog Irene Meulenberg, beleidsmedewerker van het directoraat Cultuur, ging vervolgens op veldinspectie met onder anderen Bojanski. De bijl en de potscherven worden onderzocht door de Archeologische Dienst. In de toekomst zullen de twee vindplaatsen worden opgegraven om meer informatie te verkrijgen over de geschiedenis van Suriname.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel