Lage vaccinatiegraad Covid-19 zorgwekkend

Tijdens de wekelijkse persconferentie over Covid is de stand van zaken doorgegeven. De vaccinatie loopt niet naar wens, waardoor het coronavirus niet kan doven. (Foto: René Gompers)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

24 September 2021 00:00

Voor mij lezen
loading foto
previous Tijdens de wekelijkse persconferentie over Covid is de stand van zaken doorgegeven. De vaccinatie loopt niet naar wens, waardoor het coronavirus niet kan doven. (Foto: René Gompers) next


Het ligt aan de samenleving hoelang zij in de Covid-pandemie wil blijven. Er zijn genoeg maatregelen getroffen en het land beschikt over een groot voorraad vaccins van verschillende merken, om de opmars van het virus snel te remmen. De overheid gaat de komende tijd haar voorlichting nog meer opvoeren. Teveel mensen zijn nog in de greep van 'misinformatie en fake news' en weigeren het ‘covidspuitje’ te nemen. Ondertussen kan de ziekenzorg de grote stroom van besmette mensen nauwelijks nog aan.

Donderdag is op de ‘covidpersconferentie’ de samenleving weer eens op het hart gedrukt om zich tenminste te houden aan mohana (mond-neuskap, handen wassen en afstand houden) en zich te vaccineren. Hoe meer mensen zich vaccineren, hoe minder personen opgenomen worden, toont Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal aan. Zij is ook voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie.

Van de doelgroep, 481.651 personen, alle mensen vanaf 12 jaar die gevaccineerd kunnen worden, is nog geen 35% volledig gevaccineerd, geeft Nannan Panday aan. “Tergend langzaam”, merkt ze op. “Procentje voor procentje gaat de vaccinatiedekking omhoog.” In Brokopondo is slechts 1% van de doelgroep gevaccineerd, in Sipaliwini 1.5 en in Marowijne 4.9. In Coronie is 17.2 % van de doelgroep gevaccineerd. 17.2 in Para, Paramaribo 29.3 en Wanica 39.5.

Nickerie staat aan top, in procenten althans. Daar is 53.3% van de doelgroep al gevaccineerd gevolgd door Saramacca met 47.2% en Commewijne met 45.7%. Inderdjiet Jaglall, operations manager van het Mungra Medisch Centrum in Nickerie, springt geen gat in de lucht. In de rurale gebieden is het nog steeds een moeilijk proces, geeft hij aan. Mensen blijven weg na gemaakte afspraken die heel veel moeite en geld hebben gekost. Kapiteins en basja's weigeren zich ook nog te vaccineren.  

“De andere districten, ze gaan volgen, we gaan ze goed informeren,” kondigt Nannan Panday aan. “We gaan de voorlichting brengen, we gaan ze bewust maken zodat ze uit zichzelf die keus kunnen maken. We hopen dat die inhaalslag gemaakt kan worden.”  Fake news en misinformatie zijn de belangrijkste redenen dat mensen wegblijven, wordt er aangegeven.

De samenleving wordt opgeroepen om haar deel te doen “om uit deze misère te komen” door zich aan de maatregelen te houden, zoals weg te blijven van feestjes en andere plekken waar veel besmettingen kunnen plaatsvinden.  “Als we ons houden aan de maatregelen, aan mohana én vaccineren, gaat de golf veel sneller omlaag,” benadrukt Bernardo Panka, internist en woordvoerder van het Outbreak Management Team. “We hebben de maatregelen, we hebben de vaccins, daarmee moeten we het gaan  doen.”

“De situatie is nog steeds kritiek,” benadrukt Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid. Hij roept eenieder op om zijn deel te doen. Er zijn genoeg vaccins in voorraad geeft hij aan. Ze zijn heel duur maar voor nu nog gratis te verkrijgen. Straks vervallen ze. “Laten we ze gebruiken om zo snel mogelijk uit de situatie te geraken.”

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel