Nationaal dementieplan moet gedragen worden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 September 2021 08:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Suriname is aan het vergrijzen. De noodzaak voor het ontwikkelen en implementeren van een nationaal dementieplan wordt daarom groter. Echter, wat nog steeds ontbreekt is ondersteuning of de bijdrage van de overheid.

Stichting Alzheimer timmert tevergeefs al enige tijd aan de weg om de implementatie van het nationaal dementieplan te verwezenlijken. Eén van de zaken die dat proces belemmert is onder meer wisseling van de wacht bij onder meer het ministerie van Volksgezondheid.

Klinisch geriater Kristine Luckham kan het belang van een dergelijk plan niet voldoende benadrukken. In zo een document moeten alle aspecten van dementie worden opgenomen. "Je moet naar de mensen met dementie kijken en onderzoeken wat ze willen hebben, wat ze nodig hebben en hoe ze geholpen kunnen worden."

Ze wijst erop dat burgers nog te vaak het beeld hebben dat mensen met dementie niets meer kunnen en niet weten wat ze willen. "Integendeel, er zijn heel veel dementerenden die gewoon kunnen functioneren en weten wat ze willen", onderstreept de klinisch geriater.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs in een rapport bekendgemaakt dat slechts een kwart van de landen wereldwijd een nationaal beleid, strategie of plan heeft om mensen met dementie en hun families te ondersteunen. De WHO schat dat ruim 55 miljoen mensen ouder dan 65 jaar met dementie leven. Dit aantal zal naar schatting stijgen tot 78 miljoen in 2030 en 139 miljoen in 2050.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel